Dana Drábová: Rozhodnutí o délce provozu jaderných elektráren je vždy politické, ne bezpečnostní

Co se začne dít v momentě, kdy dojde k odstavení jaderného bloku v Dukovanech? Především je potřeba poradit si s jaderným palivem, a to jak v reaktoru, tak v bazénech skladování vyhořelého paliva. Alespoň to říká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Na takovou událost si ale Česko ještě nějakou dobu počká.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal povolení k provozu třetího a čtvrtého bloku v Dukovanech na dobu neurčitou. „Přistoupili jsme ke konceptu neomezovat platnost povolení deseti lety, tak jak to bylo doposud, ale stanovit řadu podmínek s termínem splatnosti,“ říká v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

To znamená, že platnost povolení není určena jedním jediným datem, ale spoustou podmínek, které se v určitém či určeném datu musí splnit. A dokdy tedy z technického pohledu mohou Dukovany bezpečně sloužit? „Z pohledu zbytkové životnosti třeba i 80 let,“říká.


Ukončení provozu pro Dukovany a Temelín se pohybují někde mezi 13 až 15 miliardami korun.Dana Drábová

Nicméně dodává, že ve Spojených státech amerických do této otázky vstupuje ekonomická stránka věci – bloky, které měly povolení i na 60 let, vyžadovaly tak rozsáhlé modernizace, že jejich provozovateli se to nevyplatilo a bloky byly odstaveny.

„U nás ekonomické analýzy ukazují jednoznačnou výhodnost toho, co předpokládá platná státní ekonomická koncepce, to znamená pro Dukovany 50 let,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio