Daniel Herman: Někteří lidé z ČSSD a TOP 09 házejí ÚSTRu klacky pod nohy

V Ústavu pro studium totalitních režimů má nově skončit okolo 20 zaměstnanců. Ti proti podobným změnám protestují. Jak celé dění hodnotí současný ministr kultury Daniel Herman, který tuto instituci od roku 2010 vedl?

V ÚSTRu strávil tři roky svého života, jak připomíná v rozhovoru s Helenou Šulcovou. „A vidím, že je jeho činnost utlumována,“ dodává a poukazuje na podle jeho slov mizivou publikační činnost. Podobný přístup odráží na rezervy, které naše společnost má. Neumíme se totiž ohlédnout a zamyslet se nad minulostí.

„Za tím vším jsou politické snahy lidí, kteří relativizují minulost před rokem 1989,“ tvrdí Daniel Herman. V té souvislosti zmiňuje, že jde především o lidi z ČSSD a TOP 09. „Nechci generalizovat, ale v těchto dvou stranách jsou ti, kteří házejí kameny pod nohy vyrovnávání se s minulostí,“ uvádí.

Čtěte také


Skončí Divadlo Na Fidlovačce?
Divadlo nedostalo grant na svou činnost a podle jeho ředitelky Elišky Balzerové tak zřejmě skončí. „Ministerstvo není zřizovatelem divadla. Není možné, abychom nesli finanční zátěž. Budu se snažit hledat možnost, jak tomuto divadlu pomoci,“ komentuje situaci Daniel Herman.

Jak hodnotí debatu o takzvaném superúředníkovi, kterým se stal Josef Postránecký? A o čem bude mluvit s generálním ředitelem Národního divadla? Ptala se moderátorka Helena Šulcová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio