Daniel Kaiser: Václav Havel chtěl mít vliv v zahraniční politice, navrhl Klausovi dohodu

Bývalý český prezident Václav Havel byl po roce 1998 v politice nešťastný. V druhém díle politického životopisu Václava Havla, který vychází pod názvem Prezident, to píše komentátor serveru Echo 24 Daniel Kaiser. Jak se Václav Havel cítil na Hradě a jaký měl vztah k dalším politikům? Nejenom na to odpovídal v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

„Na přelomu prosince 1989 a ledna 1990 Václav Havel přišel na Pražský hrad vyzbrojen chutí a elánem,“ říká s tím, že období do prvních svobodných voleb byla doba národní euforie a karnevalu. Stejně tak ale začínalo být zřejmé, že federace se Slováky je neudržitelná.

„Slovenský premiér Vladimír Mečiar v boji za kompetenční zákon postupoval ultimativním způsobem,“ vysvětluje a podotýká, že Václav Havel na rozdíl od některých českých politiků záhy poznal, že situace mezi Čechy a Slováky je vážná.

Čtěte také

Václav Havel a jeho spolupracovníci ještě před rozpadem Československa přemýšleli o založení politické strany. „Při schůzce v Lánech se hlasovalo o různých variantách vývoje. Tou nejvyhraněnější bylo, že Václav Havel založí politickou stranu a pokusí se zachránit federaci,“ vysvětluje s tím, že iniciátorem myšlenky byl Michael Žantovský. „Havel necítil takový tlak, že by do toho šel,“ uzavírá.

V roce 1992 bylo jasné, že hlavní slovo v politice České republiky bude mít Václav Klaus, podle Kaisera ale Havel chtěl mít vliv v bezpečnostní a zahraniční politice. „Václav Havel chtěl uzavřít s Václavem Klausem mocenskou dohodu. Šlo mu o vstup země do Severoatlantické aliance, ale také obecně o zahraniční politiku. Klausovi za to nabízel, že ho bude podporovat ve vnitřní a hospodářské politice státu,“ vysvětluje.

Václav Havel objektivem Tomki Němce

Proč Václav Havel nezaložil vlastní politickou stranu? A komu Václav Havel nejvíce v politice důvěřoval? I to jste se mohli dozvědět ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.