Daniel Landa bral působení v Orlíku jako protest proti komunismu, myslí si ministr Daniel Herman

Ministerstvo kultury připravuje oslavy 700. výročí narození panovníka Karla IV. I Praha chystá velkolepé akce a chce také svou hymnu. U této příležitosti oslovil pražský radní pro kulturu Jan Wolf hudebníka Daniela Landu. Jde o šťastnou volbu?

Podle ministra kultury za KDU-ČSL Daniela Hermana přišel s nápadem na znělku či hymnu sám Daniel Landa. „Ta myšlenka se zrodila během schůzky, kdy se mluvilo o oslavách. Dan Landa přišel s tím, že by město mělo mít svou vlastní specifickou znělku,“ popisuje v rozhovoru Dvaceti minut Radiožurnálu s moderátorkou Karolínou Koubovou a dodává: „Složil píseň, která se týká Karla IV. a pak tato myšlenka začala žít svým vlastním životem.“

Podle Daniela Hermana navíc nedošlo mezi městem a Danielem Landou ke konkrétní dohodě, ale spíš k úvaze na toto téma. Podle Daniela Hermana má Landa silný vztah k české historii, nicméně studenti historie Karlovy univerzity proti spolupráci Prahy s Danielem Landou protestují. „Jsem rád, že se studenti můžou vyjádřit,“ reaguje na protesty Daniel Herman. „Když jsem byl studentem a vyjádřil jsem se, vyšetřovala mě StB,“ pokračuje.

Současně připouští, že o kritizovaném působení Daniela Landy ve skupině Orlík několikrát mluvil i se samotným hudebníkem. „Své angažmá chápal jako protest proti komunistickému režimu,“ připomíná Daniel Herman. A to přesto, že album zmíněné kapely vyšlo v roce 1990 a o ještě o rok později zpíval Daniel Landa v jedné z písní: „Kdo nám to sem z palmy spad? Černý oči, černý tělo, to není můj kamarád!“

Čtěte také

A proč Praha nevypsala na skladatele hymny výběrové řízení? „Je diskuze, zda touto cestou jít, nebo ne,“ míní Daniel Herman a připomíná, že hlavní město tedy stále není jisté, zda hymnu mít, nebo nikoliv. „Když se dojde k rozhodnutí, musí se najít standardní cesta. Zatím je na to čas,“ dodává.

Chtějí lidovci znovu zavést poplatky v nemocnicích?

Moderátorka Karolína Koubová se Daniela Hermana ptala také na možnost znovuzavedení regulačních poplatků v nemocnicích, o které teď lidovci mluví. Proč s tímto tématem přicházejí právě teď, před víkendovým sjezdem KDU-ČSL ve Zlíně, když koaliční smlouva současné vlády obsahovala zrušení zmíněných poplatků?

Daniel Herman ministr kultury

„Poplatky jsou stále aktuální otázkou,“ vysvětluje Daniel Herman. Každý nemocný podle jeho slov musí i doma něco jíst a nějak financovat svůj život. To by mělo být podle něj zohledněno i při pobytu v nemocnicích. „V tuto chvíli jsme na začátku,“ konstatuje s tím, že je třeba najít v koalici přijatelné řešení. „Finance scházejí a je třeba se zamyslet, kde je získat,“ dodává.

Proč nejmenoval prezident Miloš Zeman ředitele Národní galerie Jiřího Fajta profesorem? Z jakého důvodu je Miloš Zeman ve sporu s akademickou obcí? Jak ministerstvo podporuje českou kulturu? A proč ministr kultury chyběl na vzpomínkovém aktu v Letech u Písku? Ptala se moderátorka Karolína Koubová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio