David Rath nemá obhájce. Soudce by měl zjistit, zda nejde o obstrukce, tvrdí prezidentka Soudcovské unie ČR

David Rath vypověděl plnou moc svým advokátům a zůstává tak bez obhájce. Soud mu dal jeden den na nalezení nového. Podle Daniely Zemanové, prezidentky Soudcovské unie ČR, by měl být soudce ostražitý, protože obstrukce bývají velmi častým nástrojem.

„Je to využívaný obstrukční nástroj a soudce musí zvážit, jak obžalovaný změnu obhájců odůvodní,“ dodává k této události Daniela Zemanová v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že se s kauzou Davida Ratha neměla možnost seznámit. Noví obhájci podle jejích slov nemusí dostat žádný čas k seznámení se s případem, nebo naopak mu může být poskytnuta dlouhá lhůta, a to zejména v případě složitých událostí.

Moderátorka Karolína Koubová se Daniely Zemanové ptala především na vztahy justice a ministerstva spravedlnosti. „Ministerstvo dlouhodobě neřeší některé koncepční a velmi vážné problémy justice, například výběr soudců a nerovnoměrné zatížení mezi jednotlivými soudy,“ uvádí prezidentka Soudcovské unie ČR.

Čtěte také

Předchozí ministryně spravedlnosti Helena Válková chtěla pověřit zástupce soudnictví vytvořením koncepce. Současný ministr Robert Pelikán však podle Daniely Zemanová její koncepci však nesdílí: „Pan ministr chce shromáždit informace a vyhodnotit je, což je krok zpět a začíná se znovu od začátku.“

Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie ČR

Daniela Zemanová patří mezi zastánce zřízení nejvyšší rady soudnictví. Ta by byla dlouhodobě fungujícím orgánem. „Tento orgán by vyřešil dlouhodobé problémy českého soudnictví,“ domnívá se. Účastníci soudních řízení by však podle jejích slov fungování tohoto orgánu nijak nepocítili.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio