Deset procent pro vstup do sněmovny? To není překážka, tvrdí Petr Gazdík o koalici s lidovci

Volební koalice lidovců a Starostů a nezávislých má opět o něco blíž k realitě. Obě uskupení podepsala smlouvu, ve které se k uzavření koalice zavazují. Podaří se koalici překročit desetiprocentní práh nutný ke vstupu do Sněmovny? „Deset procent není překážka. Je to nutnost,” říká předseda Starostů Petr Gazdík.

„Náš volební systém diskriminuje strany, které ve volbách dosahují jednociferných výsledků, což je případ Starostů i lidovců,” vysvětluje Petr Gazdík, proč se obě uskupení rozhodla pro předvolební koalici. „Pokud tu nechceme mít vládu například hnutí ANO s nějakou extremistickou stranou, musíme se spojovat.”

Přesto podle Petra Gazdíka není spojení lidovců a Starostů ryze účelové. „S KDU-ČSL spolupracujeme už dlouho na půdě Senátu, Evropského parlamentu i mnoha měst a obcí,” upozorňuje na určitou programovou blízkost. „Vedení lidovců a Starostů navíc představují třicátníci a čtyřicátníci. Jsme přesvědčení, že je nutné vystřídat generace politiků, které tu máme od sametové revoluce a poněkud temných 90. let.”

Desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny nepovažuje Petr Gazdík za překážku. A dokonce ani za možné riziko. „Mnohem víc bychom riskovali, kdybychom šli každý zvlášť za jednociferným volebním výsledkem,” odkazuje opět k modelu, podle kterého se v Česku přepočítávají volební hlasy. „Každý zná příklad Strany zelených, která se šesti procenty získala pouhých šest mandátů ve sněmovně.”

Jak slibuje, v příštích týdnech představí nově vzniklá předvolební koalice své hlavní programové priority a zároveň vybere nejvhodnější osobnosti na kandidátky pro jednotlivé kraje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , Jan Moláček
Spustit audio