Díky kardinálu Vlkovi není Hus kacíř, ale reformátor. Byl to jeden z jeho cílů, říká biskup Radkovský

V chrámu svatého Víta se zítra uskuteční poslední rozloučení s kardinálem Miloslavem Vlkem a biskup František Radkovský zítra promluví na smuteční bohoslužbě. Jaká byla podle něj Vlkova duchovní cesta od kněze v ilegalitě až po funkci kardinála?

František Radkovský a Miloslav vlk se během totality pravidelně setkávali. Pastorační působení Miloslava Vlka bylo dle jeho slov za totality usilovné a účinné, právě proto ho státní bezpečnost měla v hledáčku a snažila se ho co nejvíce pronásledovat. „Byl člověk energický, snažil se bojovat o svobodu a spravedlnost pro církev i jednotlivce,“ říká biskup.

„Domnívám se, že u nás si začneme lidí vážit, až když umřou. Lidé si uvědomují co znamenal nejen pro církev, ale pro celou společnost,“ říká biskup František Radkovský. „To, že nepřijde prezident Zeman, mi přijde upřímné.“


Byl to pro mě šok, netušil jsem že to půjde tak rychle. Byl můj výborný přítel, nejbližší z biskupů. Znali jsme se více než 50 let.Emeritní plzeňský biskup František Radkovský

Po roce 1978 Vlk jako umývač výloh zpovídal věřící v koutě za lešením. Podle Radkovského se Vlk snažil žít ve společenství, nebyl sám, setkával se s kněžími. „Nemohl veřejně působit, uvnitř to bylo o to intenzivnější, protože působil na lidi, které se snažil vést.“

Poslední rok od ledna 1989 fungoval Miloslav Vlk jako farář ve farnostech oficiálně. „Setkávali jsme se kolem přípravy Desetiletí duchovní obnovy a někoho napadlo, že by bylo potřeba podívat se někam do světa, jak se řídí církev,“ vzpomíná biskup.

Zprávu, že byl Miloslav Vlk jmenován biskupem, se dozvěděl v Mnichově. „Říkali jsme mu Vaše excelence a Monsignore a všichni se smáli,“ vzpomíná Radkovský. Podle vlastních slov, když byl Miloslav Vlk pod tlakem, byl náročný. Snažil se ale o otevření církve, často měl proto problémy s některými, kteří chtěli, aby zůstala uzavřená.

Kardinál Miloslav Vlk

Podle biskupa Radkovského byly restituce otázka času a otázka spravedlnosti. „Vlk chtěl spravedlnost pro všechny i pro církev, které sloužil,“ uzavírá.

autoři: kko , jaw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.