Divadlo Na Fidlovačce nezískalo grant. Nesplnilo podmínky, rozhodnutí je jasné, říká Štěpán Kubišta

Končí Divadlo Na Fidlovačce? Podle vyjádření jeho ředitelky Elišky Balzerové to vypadá, že ano. Zmíněné divadlo totiž nezískalo grant od hlavního města Prahy. Členem grantové komise je mimo jiné také někdejší ředitel Nové scény Národního divadla a současný manažer projekt Jatka 78 Štěpán Kubišta, který jednoznačně tvrdí, že divadlo nesplnilo podmínky, a proto na grant nemá nárok.

Celý pražský grantový systém je podle něj poměrně dobře vypracovaný a je v něm přesně určeno, podle jakých kritérií se peníze rozdělují. „V případě Divadla Na Fidlovačce to bylo poměrně jasné rozhodnutí všech hodnotitelů,“ řekl moderátorce Karolíně Koubové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Mezi hodnotitely prý panovala shoda.

Eliška Balzerová však považuje neudělení grantu za nespravedlivé. Podle jejích slov byly podmínky nastaveny tak, aby některá divadla na granty nedosáhla. „To je nesmysl, abych to řekl slušně,“ reaguje Štěpán Kubišta a připomíná, že grant nebyl přidělen také například divadlu Viola, Divadlu Komedie nebo Divadlu v Řeznické.

„Ať paní Balzerová zveřejní žádost o grant. Pak by všichni museli uznat, že komise jednala správně,“ tvrdí Štěpán Kubišta. Jako jeden z problémů žádosti vidí například popis projektu. „Jenže hodnotitel se z žádosti nedozvěděl vůbec nic,“ dodává. Divadlo Na Fidlovačce podle něj udělalo jednu chybu – spoléhalo se jen na jediný zdroj peněz. Ve hře však jsou však i další možnosti, třeba možnost požádat o čtyřletý grant už letos na jaře.

Čtěte také

Štěpán Kubišta je manažerem Jatek 78, prostoru pro nové umění, které vsadilo na financování prostřednictvím crowfundingu. Kampaň Nakopni Jatka! zatím přinesla organizátorům přes dva miliony korun. „Nestihli jsme požádat o grant, a tak jsme si řekli, že zkusíme, jestli nás lidé podpoří,“ popisuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio