Dojde k prolomení těžebních limitů? ptal se Martin Veselovský

Těžební limity – sporné téma, které rozděluje politiky i veřejnost. Je vláda v demisi oprávněna k rozhodování o nich? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský v hodinovém speciálu, který se věnoval právě tématu limitů těžby.

Hosty speciálu byli stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban z ČSSD, Leo Steiner z KDU-ČSL, Zbyšek Sochor z ministerstva průmyslu a obchodu, starosta Litvínova Milan Šťovíček, Petr Leichner ze sdružení Dialog a také zastupitel Horního Jiřetína, ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek a Jan Rovenský z Greenpeace.

Čtěte také

„Vláda Jiřího Rusnoka nebude projednávat otázku těžebních limitů,“ domnívá se stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban a zároveň reaguje na slova Leo Steinera z KDU-ČSL, který nesouhlasí s prolomením limitů. „Když někdo nechce používat uhlí, musí najít alternativu. Jinak jde o politické úvahy,“ vysvětluje.

„Měli bychom hledat energetické úspory a zamyslet se nad efektivitou spalování hnědého uhlí,“ reaguje Leo Steiner z KDU-ČSL. Správnou cestu vidí ve využívání bio paliv, která podle něj šetrně dodají energii a navíc toto odvětví zaměstná spoustu lidí.

Zbyšek Sochor z ministerstva průmyslu a obchodu mluvil o polostátní společnosti, která by mohla vzniknout vstupem státu do Severočeské energetické. Stát by vkladem pozemků získal většinový podíl. „Vytvoření společnosti je podmíněno zrušením limitů těžby uhlí,“ říká k tomu.

Zastupitel Horního Jiřetína Petr Leichner by nechal rozhodnutí o prolomení limitů na státu. „Chtěl bych zdůraznit nejistotu, ve které se nacházejí obyvatelé Horního Jiřetína. Nevíme, jakou má naše obec budoucnost,“ upozorňuje.

Čtěte také

„Je o mně známo, že jsem proti prolomení limitů,“ popisuje Milan Šťovíček, starosta Litvínova. Kdyby došlo k rozšíření těžby, jáma by skončila asi 500 metrů od Litvínova. Podle něj by prolomením limitů došlo k zániku několika stovek pracovních míst. „Šlo by o drancování našeho kraje,“ myslí si o možném prolomení limitů těžby.

Martin Hájek z Teplárenského sdružení ČR konstatuje, že mu chybí objektivní analýza. „Nevíme, kolik budeme v budoucnosti potřebovat elektřiny. Potřebujeme analýzu skutečných potřeb uhlí a možností, které nám dávají stávající těžební lokality,“ zamýšlí se.

„Do prolamování těžebních limitů by se neměla pouštět žádná vláda, natož ta v demisi,“ míní Jan Rovenský, energetický expert hnutí Greenpeace. „Stát se chce podílet na vyhnání lidí z Horního Jiřetína,“ zdůrazňuje.

Budou sociální demokraté podporovat prolomení těžebních limitů? Proč vyvážíme tolik elektrické energie? Jak by fungovala případná nově založená polostátní firma? A bylo by nově vytěžené uhlí určené jen pro teplárny? I tyto otázky padly ve speciálu Martina Veselovského.

Celý speciál si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio