Dokud ve školách nepůjde o to, co žáci umějí, tak šikana bude pokračovat, míní Václav Klaus mladší

K šikaně je zapotřebí tří faktorů – pár grázlů, někdo, kdo se nemůže bránit a degenerované prostředí, kde se příliš nepracuje. Alespoň to říká Václav Klaus mladší, pedagog a expert ODS pro oblast školství. A co se týče případu šikany ve Střední průmyslové škole Na Třebešíně, tak souhlasí s odvoláním ředitele. Proč?

„Když na nějaké škole funguje taková atmosféra, kde mlátí učitele, tak ta škola stojí za starou bačkorou. Co může být horšího za porušení školního řádu než fyzické ataky na učitele,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

Dlouhodobé ponižování a šikana mezi žáky je podle něj vinou učitele. Argumentuje například tím, že v rodinách, kde otec a matka fungují, se také nešikanují sourozenci. A dokud ve školách nepůjde hlavně o to, co žáci umějí, tak bude šikana nadále.

Učitel má dbát na to, aby se děti k sobě chovaly slušně každou chvíli, a ty by mu měly důvěřovat a vědět, že se na něj mohou okamžitě obrátit. „To je normální učitelská práce, ne že přiletí psycholog, a ten to s nimi rozebere během jedné hodiny,“ upozorňuje.

Čtěte také

Podle něj existuje celá škála trestů od vyloučení až po diagnostické ústavy pro mládež. „Škola má dostatek právní opory, aby s takovým žákem bojovala,“ uzavírá.

Co přinese inkluze?

Žáci se zdravotním handicapem mohou směle chodit do jakékoliv školy, chce tomu jen trochu dobré vůle. „O čem se bavíme, jsou děti s mentálním postižením, kde je evidentní, že výuka nebude normálně fungovat,“ říká.

Rozhodnout o tom, zda dítě může školu absolvovat, nebo ne, může jen ředitel. Nesouhlasí také s tím, že se nebude vyučovat podle speciálního výukového programu. „To je jako kdyby někdo říkal, že holičství dál zůstává, ale nesmí se tam stříhat vlasy. To je stejná logika,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: prh
Spustit audio