Donald Trump podkopává základy toho, na čem stojí demokracie a svobodný tisk, míní politický zpravodaj serveru Politico

Donald Trump ztělesňuje spoustu hněvu a obav republikánské strany, Hillary Clintonová je zase nejodolnější politička či politik, kterou Amerika měla od dob Richarda Nixona, a společně s Donaldem Trumpem je také nejnenáviděnější. Taková jsou hlavní témata americké prezidentské kampaně podle Glenna Thrushe, hlavního politického zpravodaje serveru Politico.

„Trump je kandidátem nějaké třetí alternativní strany, který se dokázal zmocnit jedné z hlavních stran, tedy republikánů,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Bumbou s tím, že Trump nepatří k profesionálním kandidátům, má problémy s ovládáním sebe sama a dlouhodobé, hluboce zakořeněné problémy se ženami.

Čtěte také

A jak důležité jsou v kampani programy jednotlivých kandidátů? „Většinou je to tak, že před sjezdem se napíše nějaký ten papír, který nakonec použijete jako podložku pod telefon,“ říká. Zároveň ale dodává, že tentokrát demokraté dali dohromady plán, který zahrnoval bezplatné vysokoškolské vzdělání, reformu Wall Street a pár dalších věcí. „Tenhle plán byl prostředkem přímět Bernie Sanderse, aby odstoupil z boje s Hillary Clintonovovu,“ říká.


Nebyl by žádný Donald Trump, kdyby nebyl žádný George W. Bush nebo Jeb Bush. Trump potřeboval takové protivníky. GLENN THRUSH

Volby jsou ale podle něj především o osobnostech a velkých tématech – republikáni nebo její část chtějí úplně zastavit migraci, důležité jsou také zbraně a jejich kontrola. „Stranické programy nehrají roli teď, ale budou hrát, až vítěz usedne do Bílého domu,“ upozorňuje.

Celá kariéra Donalda Trumpa je založená na zákonnosti a jeho obvinění z nezákonnosti – prosazoval například falešnou pomluvu, že prezident Obama se nenarodil ve Spojených státech. „Systematicky se snažil podkopávat základy toho, na čem stojí demokracie a svobodný tisk,“ míní.

Drtivá většina médií se tak rozhodla, že Donald Trump se pohybuje mimo parametry přijatelného prezidentského kandidáta, vytvořil si nepřátelský vztah s médii a často lže. S Hillary Clintonovou se také nedá srovnávat ohledně schopnosti chápat detaily politiky.

Glenn Thrush

„Negativita, která se Donaldu Trumpovi dostává od tisku, je zasloužená, nezaujatá a v důsledku důležitá pro demokracii,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: bum
Spustit audio