Důležité je, aby bylo jasné, že se vaří z čerstvých surovin, podotýká farmářka Dagmar Havlová

Její restaurace je třetí nejlepší v Česku, alespoň podle Maurerova výběru Grand Restaurant. Řeč je o biofarmě Košík ve středních Čechách, kterou založila a vede podnikatelka a švagrová bývalého prezidenta Dagmar Havlová. Jak těžké je podnikání v gastronomii? A co všechno obnáší?

„K nám chodí hosté ze široka daleka, ale nečekala jsem takový obrovský úspěch. Vaříme jednoduchou stravu, je to poctivá domácí kuchyně,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Podnikání v gastronomii je podle Havlové náročné zejména kvůli personálu, protože je těžké sehnat dobré lidi. „Na farmě se mi to podařilo, ale náš tým budeme muset rozšířit, protože po ocenění se jen valí hosté,“ usmívá se.

A jak se dívá na nařízení uvádět alergeny na jídelních lístcích? „Důležité je, aby bylo jasné, že se vaří z čerstvých surovin,“ vysvětluje s tím, že pokud někdo má alergii, tak na to sám upozorní, nebo se zeptá. „Aby se jídelní lístek hemžil takovými upozorněními, která nikomu nepomůžou, tak to pokládám za hloupost,“ dodává.

Čtěte také

Jak vzpomíná na revoluční dobu v listopadu 1989? Jak vnímá dnešní situaci po 25 letech? A proč je těžké podnikat v gastronomii? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio