Eduard Bláha ze Svazu léčebných lázní: Bývalý ministr Heger nedal na naše varování

Ocitá se české lázeňství před krachem, nebo dokáže přežít půlmiliardový propad v příjmech? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský prezidenta Svazu léčebných lázní ČR Eduarda Bláhy v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Za nevalný stav českých lázní může podle Eduarda Bláhy bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Nedal na všechna naše varování, říkal, že strašíme národ,“ popisuje Eduard Bláha s tím, že se nakonec ukázalo, že zástupci lázní měli pravdu.

„Dnes to vypadá tak, že největší problémy mají především lázně ve vnitrozemí. Jejich šance uplatnit se na trhu práce je minimální,“ domnívá se. A to proto, že právě tyto lázně navštěvovali z 80 % pojištěnci.

Čtěte také

„Ministr Heger provedl revizi směrnice o indikačním seznamu,“ vysvětluje Eduard Bláha rozhodnutí bývalého ministra zdravotnictví. Indikační seznam obsahuje soupis onemocnění, po kterých je dobré nasadit lázeňskou péči. Ministerstvo tento seznam podle Eduarda Bláhy radikálně seškrtalo. „Ministr to přehnal a trvalo dlouho, než uznal, že se tak děje,“ uvažuje.

V jakém stavu jsou tedy dnes léčebné lázně a co požadují od ministerstva zdravotnictví? I na to se ptal Martin Veselovský.

Záznam celého rozhovoru s Eduardem Bláhou si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: mav , šše
Spustit audio