Eliška Wagnerová o kauze Hitler je gentleman: Být na místě advokáta, zažaluji kancelář i prezidenta

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl – prezidentská kancelář se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana, který tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal článek s názvem Hitler je gentleman. Kancelář se však plánuje odvolat a hodlá celou kauzu vést až k Ústavnímu soudu.

„Neznám konkrétní okolnosti případu,“ komentuje případ senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Advokát Terezie Kaslové, vnučky Ferdinanda Peroutky, tvrdí, že původně chtěli žalovat samotného prezidenta republiky, ale procesně to nebylo možné. Proto zažalovali prezidentskou kancelář.

„Indemnita nemá co dělat s civilními spory. To je otázka trestní, případně přestupková, ale nejde o otázku civilního práva,“ upozorňuje Eliška Wagnerová. „Možné to tedy je. Kdybych byla na místě advokáta, zažaluji oba – kancelář i prezidenta. A soud by si vybral,“ vysvětluje.

Argumentace Pražského hradu, který se brání imunitou prezidenta, tedy podle ní není přesná. „Nezahrnuje případy týkající se civilního práva,“ opakuje Eliška Wagnerová. „Na první pohled to vypadá, že v té chvíli Miloš Zeman nevykonával prezidentskou kompetenci,“ uznává.

„Ptám se sama sebe, jestli by hradní kancelář mohla dovést případ k Ústavnímu soudu, protože to je stát a stát nemá základní práva,“ konstatuje Eliška Wagnerová v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Ferdinand Peroutka

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio