Erik Best: Trump chce možná v USA vytvořit podobný systém, jaký má Putin v Rusku

Nový americký prezident Donald Trump rozhodně nemarní čas. Za prvních 11 dní ve funkci podepsal řadu exekutivních prezidentských příkazů, které se nesetkaly pouze s nadšeným přijetím. Prezident a jeho tým pracují neúnavně, neúnavní jsou ale i jeho odpůrci, kteří proti jeho příkazům protestují.

Jak by začátek Trumpova prezidentství zhodnotil jedním slovem Erik Best, vydavatel a novinář amerického původu? „Možná ,Trumpovský‘ nebo ,huge‘ – to je slovo, které používá. To znamená: všechno je gigantické, dělá všechno ve velkém.“

Podle jeho názoru dělá Donald Trump vše pro to, aby upoutal pozornost, aby splnil sliby z předvolební kampaně, aby si upevnil podporu příznivců a aby naštval své odpůrce. Dodává, že zatím vidíme, jaké kroky dělá, ale nevíme, jaký je jeho dlouhodobý cíl – jestli uspokojit voliče, aby byl znovu zvolen, nebo chce opravdu změnit systém.


Několikrát jsem použil pro Obamu výraz Bush-light, to znamená, že víceméně pokračoval v politice George Bushe, ale dělal to jinak – tak, že jsme si skoro ani nevšimli, že to tak dělal. Skoro očekávám, že to bude podobné u Trumpa. ERIK BEST

Voliči Donalda Trumpa přijali podle Bestova názoru jeho první kroky pozitivně, ale vidí riziko v tom, že toho Trump v předvolební kampani slíbil opravdu hodně. Zatím mají jeho příznivci důvod k radosti, ale ten nemůže každý den přijít s něčím radikálním.

Zatím největší kontroverze vyvolal příkaz nevpouštět na půdu Spojených států občany sedmi zemí a zastavit program přijímání uprchlíků. Kritici tvrdí, že bezpečnost v USA se takovým krokem nezvýší. Proč si Trump myslí, že tímto opatřením zabrání případným teroristickým útokům?

„Myslím si, že chce možná změnit imigrační politiku. Další možnost je, že chce vytvořit v Americe podobný systém, jaký má Putin v Rusku. Takový vertikál moci v tom smyslu, že prezident má takovou pozici, že může diktovat podmínky více, než bylo možné předtím,“ odpovídá Erik Best.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jpr , Jan Moláček
Spustit audio