Politika v členských zemích Unie je v krizi, říká europoslanec Telička

Co čeká unii po brexitu? O vícerychlostní unii čeští politici nechtějí uvažovat. Podle europoslance Pavla Teličky ale Česká republika má potenciál ovlivňovat jádro Evropské unie.

Jaká je alternativa, jak si představujeme vývoj Evropské unie? Ne vícerychlostní Unii je plytké, obecné a zoufale málo.
„Čekal jsem, že zazní propracovanější názor, silná preference s nějakou argumentací,“ objasňuje Telička (více čtěte zde).

„Dnes v Unii nestačí říkat ne. To je bohužel to na to se česká politická scéna příliš často omezuje, což je opravdu málo. S takovým přístupem nemáte šanci ovlivnit další vývoj v jednáních o dalším vývoji Evropské Unie,“ říká český europoslanec.


Pokud víme o našich zájmech, umíme je definovat, zargumentovat a hledat spojence, dokážeme věci ovlivňovat.europoloslanec Pavel Telička

Podle Teličky už dnes máme vícerychlostí Unii. Některé státy mají euro, některé nemají. Některé mají výjimky, jiné nemají, nepožadují je, nebo k nim nemohli dospět. "Už dnes je vícerychlostní Evropská unie realitou," tvrdí Telička.

Setkání Francie, Německa, Španělska a Itálie ve Versaille mohlo být jen politickou taktikou vytváření tlaku na hlubší integraci. „Nevylučuji, že tam je taktický prvek. Neříkám, že dominuje, ale že tam je," dodává europoslanec.

autor: jaw
Spustit audio