Eurozóna je nefunkční. Řecku by mohla pomoci Čína, tvrdí ekonomka Ilona Švihlíková

Dluhy Řecka jsou nesplatitelné, protože činí 175 % HDP – tak shrnuje stav této jihoevropské země ekonomka Ilona Švihlíková. Řecko se po volbách, které vyhrála levicová SYRIZA, ocitá ve složité situaci. Kudy se vydá?

„Řecký dluh je nesplatitelný,“ opakuje Ilona Švihlíková ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s moderátorkou Helenou Šulcovou. Pokud se bude trvat na jeho splacení, uvrhne se tato země na 40 let do stagnace, Řecko bude jako v poválečném stavu.

Když se někdo zadluží, neměl by dluhy splácet? „To zní jako německá moralita,“ ohrazuje se Ilona Švihlíková. Faktorů, které zavedly Řecko do dluhů, je totiž podle ní víc. Jedním z nich je upravení dat, aby se Řecko dostalo do Evropské měnové unie.

„Navíc se zapomíná, že Řecko mělo enormní vojenské výdaje, ze kterých profitovalo Německo a také Francie,“ přibližuje. A dalším problémem Řecka byla politika, která přála nejbohatším. „Problém byl tedy i na příjmové stránce,“ dodává.

Čtěte také

Jedním z řešení by mohl být odchod Řecka z eurozóny. „Situace by to nebyla snadná, ale Řecko je v situaci, kdy je jakékoliv řešení složité,“ zamýšlí se ekonomka a současně připomíná, že po případném odchodu by se mohla do pomoci zapojit Čína.


Ze záchranných balíčků zemí eurozóny se hradily pohledávky věřitelů, což jsou německé banky,“ tvrdí Ilona Švihlíková a dodává: „Peníze se tak vrátily do Německa a Řekové měli z pomoci minimum.

Chyba je podle Ilony Švihlíkové také v samotné eurozóně, která byla špatně nastavená. „Je stavěná pro německý účel. Německo má kompaktní území i průmyslovou tradici. A pak to srovnávejte s Řeckem,“ zamýšlí se.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio