Evropané bojující po boku islamistů? „Takový fenomén se objevil i v Česku,“ říká Věra Jourová

Bojovat po bok islamistů do Sýrie odchází z evropských zemí nejvíce lidí z Francie, pak také Velké Británie, Německa, částečně z Itálie, ale i ze skandinávských zemí. Říká to evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. „Pokud vím, tak už máme i prvního člověka v České republice,“ varuje.

V rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro uvedla, že do Sýrie odjelo z Evropy bojovat po bok islamistů až 6 tisíc lidí. „Problém se rozšiřuje i do zemí, od kterých se to neočekávalo. Což je zrovna Česká republika,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Ohedně člověka z Česka nemá bližší podrobnosti, informaci získala od svých kolegů, kteří dělají v oblasti bezpečnostní a trestního práva. „Nemám bližší informace, zmínila jsem to, abychom věděli, že se ten fenomén objevil i u nás,“ vysvětluje.

Do Sýrie podle ní neodcházejí nutně jenom ti, kteří mají muslimský původ, ale také lidé, kteří se narodili v Evropě a přes sociální sítě dostanou nápad, že chtějí být za hrdiny. „To že se objevují i v jiných zemích, než v těch tradičních, odkud to očekáváme, posiluje nutnost, abychom měli srovnané i mimo jiné občanské zákoníky,“ podotýká.

Čtěte také

Některé země Evropy mají různé metody, například jak bránit radikalizaci případných zahraničních bojovníků, kteří k tomu mají náchylnost ve vězení. „Někde je izolují, někde volí alternativní tresty, někde s nimi pracují individuálně,“ upozorňuje s tím, že jejím úkolem je zprostředkovávat informace a hledat nejlepší možné praxe.

Čtěte také

Zaměřuje se také na prevenci, na kterou chce vyčlenit dva a půl milionu eur. Jak by měla taková prevence vypadat? „Počítáme s tím, že členské země podají návrhy na projekty, kde se budou chtít vzdělávat, zjišťovat informace a sdílet dobré praxe s jinými zeměmi,“ upozorňuje.

Proč je nutné zřídit funkci evropského prokurátora? A kdy se vyrovnají rozdíly v platech mezi a ženami? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.