FAČR může opět žádat o dotace. „Nechtěla jsem, aby skandál vrhl stín na český sport,” říká Valachová

Sportovní svazy včetně Fotbalové asociace se nemusí bát. Přestože byly před časem státní dotace do sportu pozastaveny, své peníze svazy nakonec dostanou. Slibuje to končící ministryně školství a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Před několika týdny ministerstvo dotační program pro investice zrušilo kvůli policejnímu vyšetřování. Bývalá náměstkyně ministryně Simona Kratochvílová a šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta se podle detektivů domlouvali na tom, které projekty peníze dostanou.

Ve čtvrtek končící mnistryně Kateřina Valachová oznámila, že se Fotbalová asociace České repubiky může opět přihlásit o dotace na svou činnost.

„Zrušili jsme výzvu pro sportovní svazy a připravili novou, která bude vyhlášena 31. května, přihlásit se budou moci všechny svazy včetně FAČRu. Nová výzva bude zcela transparentní a zajistí, že český sport bude financován dál,” slibuje končící ministryně.

„Skandál vrhl stín na český sport a já chci, aby bylo jasné, že veškeré finanční prostředky už máme pod kontrolou,” vysvětluje končící ministryně. „Chtěla jsem sportovcům zaručit, že dotace do budoucna nebudou pod policejní kontrolou.”

Nová výzva bude podle jejích slov přísná, pokud ale FAČR splní všechny podmínky, na čerpání státních dotací bude mít nárok.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: Jan Moláček
Spustit audio