František Stárek o undergroundu: Brali nás jako nepříjemný hmyz, který je třeba zaplácnout

Jak se žilo v undergroundu? To odhaluje nový 40 dílný cyklus České televize. Jedním z jeho autorů je také František Stárek, který je znám pod přezdívkou Čuňas. Jak badatel Ústavu pro studium totalitních režimů získal takovou přezdívku?

„Vznikla ještě v hlubokých 60. letech,“ vybavuje si František Stárek s tím, že ji dostal podle postavy z francouzské veselohry Výhodná koupě s Louisem de Funèsem. „To měl ještě Funès vlasy,“ připomíná.

Česká televize přichází se seriálem Fenomén Underground. V Česku už sice bylo podle Františka Stárka víc projektů, kterým se chtěli režiséři věnovat. „Jenže vždy šlo o špičky ledovce,“ myslí si. Když se psalo nebo točilo o undergroundu, vždy se podle něj zmínila jen kapela The Plastic People of the Universe, Jirous nebo Bondy. „My jsme chtěli i tu masu, protože bez celku by underground neexistoval,“ připomíná František Stárek.

Čtěte také

Skupiny undergroundu ze severních Čech se postupně integrovaly s pražským prostředím. „A tato integrace měla velký význam pro celé hnutí,“ připomíná s tím, že na Moravu dorazil underground později. „Tam se to rozjelo začátkem 80. let,“ přibližuje.

Je 25 let od listopadu 1989 spokojený se stavem Česka? „To by musel být jen vůl. Ale jsem spokojený, že k tomu všemu došlo. Hranice, o kterou se bojuje na Ukrajině, byla dřív na Šumavě,“ zamýšlí se.

Helena Šulcová a František „Čuňas“ Stárek ve studiu Radiožurnálu

Jak vzpomíná na svou první celu? Proč tvrdí, že v sociální demokracii mají nejvíc másla na hlavách? A z jakého důvodu je rád, že se komunistická strana nepřejmenovala? Ptala se Helena Šulcová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio