Guy Verhofstadt: Nikdo neví, jaká bude situace v Británii a v Evropě v příštích letech. Tato nejistota musí skončit!

Guy Verhofstadt byl skoro 10 let předsedou vlády Belgie. Dnes je poslancem Evropského parlamentu, který ho nedávno jmenoval svým zástupcem pro jednání s Velkou Británií o jejím odchodu z Evropské unie. Je také předseda evropské politické skupiny Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Jaká bude evropská pozice při vyjednávání s Brity o jejich odchodu z Evropské unie? Nejenom na to odpovídal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

“Britské úřady říkají, že chtějí, aby výsledkem brexitu byla úspěšná Británie. To je oprávněné. Ale naše úloha je jiná. My musíme hájit zájem více než 400 milionů evropských občanů. A musíme zajistit, že se jejich zájmy budou brát v úvahu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Pavlem Novákem.

Ale kdo bude tím iniciátorem, tvůrcem evropského mandátu k jednání? „Spouštěcí impuls musí přijít od Velké Británie. My ani nemůžeme začít jednání, jestliže Británie nepoužije článek 50 Lisabonské smlouvy. A my na to čekáme, protože není dobré, aby ta doba nejistoty, kterou prožíváme teď, pokračovala. Firmy ani jednotlivci nevědí, jaká bude situace v Británii a v Evropě v dalších letech,“ říká.

A v té souvislosti dodává, že tato nejistota musí skončit, proto také všichni evropští lídři požádali Velkou Británii, aby použila článek 50 a začala jednání.


Země, která chce opustit Unii, to musí oficiálně oznámit a až od té chvíle mohou začít jednání mezi Velkou Británií a evropskými institucemi. GUY VERHOFSTADT

Podle něj by bylo pro Británii lepší v Unii zůstat, ale většina britských občanů se tak nerozhodla. „Jsme demokraté. Nemůžeme říct: jéje, oni se rozhodli takto, tak my uděláme něco proti tomu. Pro mne to není otázka nějaké odplaty. Nebudeme Brity za jejich volbu trestat. Musíme hledat dobré řešení, které bude v zájmu obou. Jak Spojeného království, tak ostatních evropských zemí a občanů, kteří v nich žijí,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.