Hazard v Česku stále narůstá! varuje protidrogový koordinátor. Jak proti tomu bojovat?

Závislých na hazardu v Česku přibývá. Podle zprávy národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila jich loni bylo 100 tisíc. Na čem vázne boj vlády proti hazardu? A jak vlastně člověk pozná, že už je gambler?

Přibližně 440 tisíc osob vykazuje v Česku míru rizika hraní, asi 180 tisíc jich je ve středně vysokém riziku. Na 100 tisíc osob je vážně zasaženo patologickým hraním.

To je podle Jindřícha Vobořila v porovnání s legálními drogami číslo menší, ale ve srovnání s těmi nelegálními jednou tak velké. „Pokud se světěm nebo s Evropou srovnáváme podle průměrného počtu obyvatel, tak budeme spíše v horší polovině,“ nastiňuje.

K možnostem, jak proti tomu posupovat, patří regulace dostupnosti a prevence. „V těchto dvou oblastech Česko nedělalo dlouho nic, není vygenerovaný rozpočet, který by se zabýval prevencí. Stejně tak dlouho nepřicházely regulace,“ říká.

Regulace hazardu je podle něj dlouhodobý proces a není řešení jenom to, že občas nějaké město udělá restrikci na svém území. „Hazard v tuto chvíli stále narůstá,“ upozorňuje.

Čtěte také

K čemu tedy jsou zákazy v obcích a městech? „Politikům je složité vysvětlit, že je potřeba svázat koordinaci tak, aby pravice věděla, co dělá levice, což je dlouhý proces ve veřejné správě,“ podotýká. Například V Brně platí úplný zákaz hracích automatů, ale lidé mohou hledat svou závislost v jiných městech.

Mladší generace se přesouvá na internet

30 procent mladistvých od 15 do 18 let má podle zprávy zkušenost s online sázením. „Považuji to za alarmující číslo,“ varuje s tím, že zřejmě příliš velké procento má přístup k elektronickým financím bez kontroly.


Ve chvíli, kdy člověk začne zjišťovat, že má problém, tak většinou získává motivaci ho řešit

Co proti tomu udělat? Kromě restriktivních opatření by měla pomoci například informovanost obyvatelstva a cílových skupin, které by měly vědět, že toto riziko existuje. Připomíná také, že v některých zemích existují algoritmy, které rozpoznají, že člověk hraje online dlouho a rizikově, a firmy pak mají povinnost hru přerušit.

„Každý, kdo by měl u nás mít licenci, tak by měl předložit herní plán, jak dodržovat individuální podmínky – když hráč hraje rizikově, tak že například přeruší hru, nabídne pomoc nebo redukuje výši sázek,“ nastiňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio