Helena Třeštíková o natáčení filmu Zkáza krásou: Lída Baarová nejvíce litovala toho, že prošvihla Hollywood

V tuzemských kinech už měsíc běží dokument Zkáza krásou o herečce Lídě Baarové. Režisérka filmu Helena Třeštíková vzpomíná, že natáčení nebylo jednoduché, slavná herečka byla chvílemi euforická, chvílemi v depresi a hodně pila alkohol. „První den nás vyhodila,“ říká.

Celkem natočily 6 hodin materiálu, dokument obsahuje její výpovědi a sestřihy ze starých filmů, a za zahraniční archivy museli zaplatit asi 900 tisíc korun. „Když si člověk může dovolit pracovat na něčem, co ho baví, tak zaplaťpánbůh za to,“ nastiňuje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Proč je dodnes příběh Lídy Baarové tak fascinující? Vztah s Gobblesem je podle ní lákavá zkratka, její příběh byl ale zajímavý v mnoha ohledech. „Výšiny byly hodně vysoké a pády hodně hluboké,“ upozorňuje.

Velkou předválečnou hvězdou u nás i v Německu se stala dříve, než na to mentálně vyspěla. V 17 se se stala absolutní hvězdou, před kterou se celý svět klaněl. „Měla pocit, že je absolutní bohyně,“ upozorňuje s tím, že v takové pozici je těžké dospět k sebereflexi. I v pozdějších letech nadále zůstávala v pocitu svého božství, nebyla tam pokora ani pokání, nebyl tam pocit, že bereme odpovědnost za své činy.

Čtěte také

Joseph Goebbbels byl pro ni nejmocnější muž nad německou kinematografií, který mohl zařídit velké rozpočty pro filmy, vzhlížela na něj jako na mocného člověka. „Politické aspekty věci vůbec nevnímala,“ vysvětluje.

Připomíná také, že Lída Baarová ve svém životě litovala nejvíce toho, že prošvihla Hollywoodm, a různé tragédie, které postihly její rodinu, jakoby byly méně podstatné. „Usuzuji z toho, jak velkou pozornost ve svém vzpomínání věnovala této epizodě a jak velmi rychle odbyla rodinné tragédie,“ podotýká, ale zároveň připouští, že mohlo jít o určitý obranný mechanismus.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio