Hrad by měl lépe komunikovat ohledně zdraví prezidenta, množí se spekulace, míní Tomáš Cikrt

Otázky ohledně zdraví prezidenta Miloše Zemana v posledních dnech vzbudily řadu vzrušených debat. Měl by prezident zveřejňovat výsledky zdravotních vyšetření? Například podle šéfredaktora Zdravotnického deníku Tomáše Cikrta v takových otázkách vstupuje do lékařské etiky politika.

V samotné ochraně zdravotních dat by podle Cikrta politici neměli být výjimkou. „Nadále by mělo být na tom dotyčném, jehož zdraví se to týká, aby rozhodl o tom, zda informace řekne někomu dalšímu,“ vysvětluje.

Do hry ale podle něj přichází ještě otázky politické, k tomu se musí každý politik postavit podle svého. Do lékařské etiky tak vstupuje politika – na jedné straně se politik musí rozhodnout, zda a kolik informací uvolní, na druhé straně je volič. Ten to nějakým způsobem zhodnotí.


V některých situacích je prezident v relativné dobré kondici, ale v některých situacích má určité tělesné problémy, které nelze vysvětlit jenom diagnózami, které Hrad oficiálně přiznal.Tomáš Cikrt

Nepřijatelné naopak podle něj je, aby někdo druhý bez souhlasu dotyčné osoby, včetně politika, zveřejňoval informace o zdraví. Naráží tak na kauzu brněnského radního, který na Facebooku napsal, že prezident má rakovinu, zbývá mu několik měsíců a odmítá léčbu.

Jediná správná reakce pak podle něj je vytvořit speciální zprávu právě o zdraví pana prezidenta, pod kterou se někdo musí podepsat a která by měla být konkrétní. „Tím by se tyto hlasy umlčely,“ zdůrazňuje s tím, Hrad nyní komunikuje tak, že zvětšuje pochybnosti a množí se spekulace.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio