Hynek Kmoníček o návštěvě Si Ťin-pchinga: Podepsali jsme dokument, který o lidských právech hovoří

Na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čekali v pražských ulicích příznivci s rudými vlajkami. Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček je ale viděl pouze v českých médiích, takže na něj to nijak nepůsobilo.

Nevylučuje také, že příznivce čínského prezidenta organizovala čínská ambasáda v Praze. „Ambasády mají různá zadání, pokud byla čínská ambasáda takto šikovná, nemůžeme se divit, že byla šikovná,“ říká v rozhovoru s moderátorem Petrem Dudkem.

Česká média také informovala o výjevech, které by se daly popsat jako určité nepřátelství nebo nesnášenlivost čínských příznivců vůči českým občanům, zvlášť pokud měli na rameni tibetskou vlajku. „Všiml jsem si, že česká média tuto součást návštěvy vyakcentovala,“ vysvětluje.

Jediným dokumentem, který český prezident Miloš Zeman s jeho čínským protějškem v Praze podepsali, je podle něj společné prohlášení o strategickém partnerství – tam se také mluví o lidských právech. „Jsem rád, že tam i tento odstavec je, a jsem také rád, že z těch 16 podstatných odstavců to je jeden, a ne 15,“ vysvětluje.


Česko se musí vyhnout rizikovým investicím

Česko tak podle něj neupřednostňuje investice před poukazem na lidská práva v Číně. „Myslím, že jsme podepsali dokument, který výslovně o závazku ve věci ochrany lidských práv hovoří,“ říká.

A co se týče investicí, tak Čína má podle něj připraveno minimálně 10 miliard eur na investice do zemí střední a východní Evropy. „My jsme v situaci, kdy tu máme méně čínských investic než Bulharsko a čtyřikrát méně než Rumunsko,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.