I ve světě jsou pojistky nezávislosti státního zastupitelství, říká Hana Marvanová

Umožní chystaný zákon o státním zastupitelství lepší vyšetřování korupce, nebo sváže ruce státním zástupcům? „Ve vládním prohlášení se zdůrazňuje, že se má posílit nezávislost státního zastupitelství, ale zároveň zvýšit odpovědnost státních zástupců,“ připomíná advokátka a bývalá náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Hana Marvanová.

„Zákon musí být postaven na takovém systému, který neumožňuje, aby výkonná moc ovlivňovala vyšetřování hospodářských korupčních kauz,“ nastiňuje. Takový systém má podle ní obsahovat pojistky, aby personální korupce nebyla možná.

„Pokud návrh, který připravuje ministerstvo spravedlnosti, obsahuje zvýšení personálních pravomocí ministra, který si může obsadit soustavu státních zastupitelství jemu vhodnými lidmi, tak to vytváří soustavu státních zastupitelství, v jejímž čele je ministr spravedlnosti,“ upozorňuje. A takový návrh je podle ní nepřijatelný.

Čtěte také

„Ve světě mají pojistky nezávislosti státního zastupitelství, aby se státní zástupci nemuseli obávat o své místo v případě, kdy by vyšetřovali právě politiky,“ nastiňuje.

Jak by měl vypadat zákon o státním zastupitelství? Proč by výkonná moc neměla zasahovat do vyšetřování kauz? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio