Informace o možném dopingu sportovců jsou neopodstatněné, jenom škodí sportu! říká předseda ČOV

V letech 2001 až 2012 mohlo na 150 medailistů z olympiád a světových šampionátů dopovat. Právě takovou informaci přinesla zahraniční média. Jedná se o nový atletický dopingový skandál? „Chápu, že je letní období a není o čem vysílat, ale jestli někdo je, nebo není pozitivní na doping, tak o tom rozhoduje Světová antidopingová agentura,“ vysvětluje předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

Podotýká také, že předseda Světové antidopingové agentury (WADA) Craig Reedie se jasně vyslovil o tom, že jde o nepodloženou a neopodstatněnou informaci. „Považujeme to za smutnou věc, která škodí světovému sportu, pevně věříme, že to odezní a nechceme se k tomu vyjadřovat,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Média jako ARD a The Sunday Times také píší o tom, že 7 % českých atletů vykazovalo v letech 2001 až 2012 nestandardní výsledky. „Celý svět je nastaven na nějaký boj proti dopingu, a ten je koordinován WADA, ta jediná má právo vyřkávat soud nad tím, co je standardní nebo nestandardní,“ říká.

Informace vyšly najevo tři týdny před volbou nového šéfa Mezinárodní atletické federace. „Může tam být určitá spojitost, boj o křeslo nového šéfa světové atletiky mezi Sergejem Bubkou a Sebastianem Coem vrcholí,“ upozorňuje, ale zároveň dodává, že celá záležitost, kterou považuje za velmi nešťastnou, nijak nepomáhá sportu.

Korupce olympiádu v Riu neohrozí

Za rok začnou letní olympijské hry v Rio de Janeiru. V té souvislosti se objevily informace o údajné korupci, která má provázet výstavbu sportovišť. Mluví se o minimálně pěti společnostech, které jsou vyšetřovány kvůli korupci.

Čtěte také

„Jiný kraj, jiný mrav. Míra korupce, která je v Česku nebo v Evropě, má podstatně menší rozměry, než jak funguje jihoamerický kontinent,“ míní s tím, že na věci lze nahlížet ze dvou stran – na jedné straně se řeší protikorupční aféry, což je posun, ale na druhé straně image her ani výstavbě takováto věc neprospívá. „Všechno je ale v rozsáhlém stupni dokončenosti,“ ubezpečuje.

ZOH 2022 bude hostit Peking. Proč?

Peking v roce 2008 uspořádal letní olympijské hry. Právě tam se také bude konat v roce 2022 i zimní olympiáda. „Peking byl favorizován už jenom kvůli obchodní síle,“ říká s tím, že organizátoři připravili skvělou kandidaturu a na konec i úžasnou prezentaci.

Vítězný Peking se stane prvním městem v historii, které bude pořádat letní i zimní olympijské hry

Peking tak vyhrál nad Alma-Atou, největším městem Kazachstánu. Ale jakou roli při rozhodování hrála otázka dodržování lidských práv? „Je potřeba vnímat, že Mezinárodní olympijský výbor slučuje 206 různých zemí, a každá země má trochu jiné politické uspořádání a trochu jinak postavené hodnoty. Musíme hledat nějaký průsečík,“ vysvětluje.

autoři: heš , prh
Spustit audio