Inkluzi bylo třeba podpořit, učitelé na to byli sami, říká Kateřina Valachová

Senátoři schválili novelu školského zákona. Inkluze se tak odkládat nebude. Senátoři také mimo jiné odsouhlasili povinnou maturitu z matematiky.

Hlavní obavy kritiků plynuly z nepřipravenosti škol na děti se speciálními požadavky. Ty se však podle ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD nepotvrdily. „10 let do našich základních škol míří takové děti a je jich tam 70 tisíc, do speciálních škol chodí 20 tisíc dětí,“ přibližuje. Tato čísla, jak se ukázalo u zápisů, by se neměla měnit.

Inkluzi však bylo třeba podpořit. „Učitelé na to byli sami. Asistenti jim sice byli doporučeni, ale nebyli třeba krajskými úřady potvrzeni,“ vysvětluje hlavní problém. To se podle ní mění. „Vyjednala jsem finanční prostředky. Letos skutečně do školství proudilo reálné množství peněz na reálný počet dětí a učitelů,“ zdůrazňuje.

Novela znamená také povinnou maturitu z matematiky od roku 2020. „Ti, kteří budou vstupovat na střední školu, budou vědět, že z matematiky maturují,“ připomíná Kateřina Valachová. Pravidla se tak nemění uprostřed hry.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio