Ivan Mikloš zřejmě usedne v ukrajinské vládě. Důležitý je směr, jakým země půjde, říká

Od února je na Ukrajině vládní krize. Od té doby se mluví o možnosti vytvořit novou vládu z části koalice a také o předčasných volbách. Ministrem financí v možné nové vládě zřejmě bude Ivan Mikloš.

„Ještě nejsem nominovaný. Nabídku jsem dostal neoficiálně od budoucího premiéra, ale není jisté, zda premiérem skutečně bude,“ připomíná Ivan Mikloš v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Při hlasování o budoucím kabinetu se počítá i s nezařazenými poslanci, kteří můžou hrát důležitou roli. V takovém případě by však vstoupili do koaličních stran. „A v některých případech tak učinili,“ vysvětluje Ivan Mikloš s tím, že nestandardní řešení by mělo překlenout krizové období na Ukrajině. Jednou z jeho podmínek při účasti na vládě je proreformní program.

„Nechci ztratit slovenské občanství,“ dodává ke druhé podmínce. Pokud by totiž Ivan Mikloš přijal ukrajinské občanství, ztratil by slovenské. To se však podle všeho změní a podle nového ukrajinského zákona se může stát ministrem i člověk jiné národnosti.


Nepřekvapilo mě, že vznikla taková vládní koalice, jaká vznikla. Překvapil mě ale způsob, jakým vznikla, ta rychlost, se kterou vznikla,“ konstatuje, ale možný důvod odmítá komentovat: „Hypotézy mám, ale jsou to spekulace. A žádná z nich není pěkná.IVAN MIKLOŠ O DĚNÍ NA SLOVENSKU

Ivan Mikloše chce prý urychlit potřebný posun Ukrajiny tak, aby vláda byla proreformní a protikorupční. „Za několik měsíců nemůžu řešit problémy, které se vršily dlouho, ale je důležité, jakým směrem Ukrajina půjde,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio