Já, Mattoni, Kancelář Blaník… Z jednotlivých žánrů rád přeskakuji, obojí beru vážně, říká režisér Marek Najbrt

Česká televize zanedlouho uvede nový seriál Já, Mattoni, který dosáhl rozpočtu 100 miliónů korun a patří k nejnákladnějším seriálům veřejnoprávní televize. Režisér a scenárista Marek Najbrt ale upozorňuje, že ve skutečnosti jde o směšnou částku – jedná se o 13 dílný seriál, jeden celovečerní film přitom může stát na 60 milionů.

„Seriál se odehrává také v New Yorku, vyskytuje se v něm zaoceánský parník, i epizodní roli v něm hrají kvalitní herci,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Čtěte také

Námět historického konzervativního seriálu ho zaujal, příběh je silný, navíc ho lákalo nepoužívat ironii, tak jako v Kanceláři Blaník, který natáčí „na koleně“ a považuje je spíše za punk, věc jiného ražení. „Funkční klišé je legitimní prostředek, budu rád, když citlivějšího diváka rozpláču,“ říká k novému televiznímu seirálu.

Z jednotlivých žánrů ho baví přeskakovat, oboje bere naprosto vážně, ačkovliv prostředí internetu je podle něj liberálnější, svobodnější. „Rozhoduji se podle látek, na začátku je důležité, aby bylo něco, co vás baví, jak to uděláte, to je sekundární,“ připomíná.


Ve filmové podstatě rozdíl mezi seriálem pro televizi a pro internet nevidím. MAREK NAJBRT, REŽISÉR

Během natáčení seriálu Já, Mattoni tak přenechal režírování Kanceláře Blaník režiséru Bohdanu Slámovi. Diváci se ale už mohou těšit na pátou sérii politické satiry, kterou začne točit v prosinci. „Pořád se něco děje, politiku považuji za podstatnou část života, věci nevyřešíme, když budeme jenom říkat, že to jsou pacholci,“ upozorňuje.

už ale také natáčí další televizní seriál, který se jmenuje Svět pod hlavou a je z roku 1982. A co se týče celovečerního filmu, tak už to pro něj není vrcholnou formou. „Seriál prošel velkou renesancí, ukázal, že může přinést zajímavé téma,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: prh
Spustit audio