Jak postupovat proti smogu? Omezte pohyb, příliš nevětrejte, zaznělo ve speciálu Radiožurnálu

Smogu v Česku dnes ráno ubylo, s večerem se ale situace zhoršuje. Města a obce přitom nedostatečně využívají možnosti, které jim dává zákon pro boj se smogem. Alespoň to řekl český premiér Bohuslav Sobotka po návštěvě hydrometeorologického ústavu. Co všechno je možné udělat?

Například radní v Praze přijali poprvé v historii možnost bezplatné přepravy ve veřejné dopravě, a pokud by se rozptylové podmínky zhoršily, tak jsou schopní do dvou hodin toto opatření zavést. „V Praze je automobilová doprava dominantním zdrojem znečištění,“ připomíná Ondřej Mirovský, zastupitel hlavního města Prahy za trojkoalici.

Čtěte také

Vláda se také může poučit z toho, že ovzduší není v ideálním stavu – zimy v posledních letech byly mírné a smogových situací nebylo tolik. „Může zařadit ustanovení, aby bylo možné reagovat předem,“ říká Vladimír Burda z občanského sdružení Vzduch s tím, že pokud předpověď ukazuje špatné rozptylové podmínky, tak už v té době by se mohlo něco konat.


Ve výhledu jednoho, dvou dnů očekáváme spíše pozvolný pokles koncentrací, ale během víkendu je předpoklad, že bude zesilovat inverzní charakter počasí a koncentrace by mohly narůstat. ONDŘEJ VLČEK, HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu zase připomíná, že lze těžko předjímat nějaká opatření před tím, než situace vznikne. „Tady bychom se museli dostat na úroveň zpřísnění emisních limitů, což asi není ten správný postup,“ říká.

Lidem je také potřeba říci, že situace s ovzduším je závažná, právě Praha podle Ondřeje Mirovského takovou situaci dlouho nezažila. S tím souhlasí i Ondřej Vlček, podle kterého smogové situace byly vyhlašovány spíše sporadicky a nynější velmi silná inverze všechny zaskočila.

Několik rad pro zdraví

Jak by tedy měla vypadat prevence při smogu? Podle Bohumila Kotlíka především záleží na tom, v jakém zdravotním stavu se člověk nalézá. „Problém smogu spočívá primárně v tom, že zvyšuje zátěž organismu,“ upozorňuje.

Zároveň s tím radí omezit pohyb, dodržovat pravidla výskytu venku, pobytu doma a větrání. K tomu Vladimír Burda přidává i možnost použití respirátoru proti virům a jemnému prachu – například v ostravských Radvanicích jsou koncentrace velmi vysoké.

Ondřej Vlček a Bohuslav Kotlík ve studiu Radiožurnálu

Praktická lékařka pro děti a dorost Hana Cabrnochová pak doporučuje rodičům, aby, pokud to je možné, odjeli s dětmi do vyšší nadmořské výšky a vyhnuli se inverzní situaci a množství prachových částic smogu ve městech.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio