Jak vyřešit problémy sociální péče? Zavřít ústavy, myslí si Milan Šveřepa

Proč stále žije tolik zdravotně postižených lidí v sociálních ústavech? A jak efektivně v Česku využíváme sociální služby? Ptal se moderátor Martin Veselovský Milana Šveřepy, ředitele Centra podpory transformace sociálních služeb, ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Milan Šveřepa nejprve představil pilotní projekt transformace sociálních služeb. V jeho rámci se podařilo dosáhnout toho, že více než 500 lidí odešlo z ústavů, což považuje za velký úspěch. Třetina z nich dokonce odešla mimo sociální služby – do vlastního bydlení, ke kamarádům nebo rodině.

„To ukazuje, jak fungují sociální služby tohoto typu. Lidé, kteří v nich žijí, se bez nich zcela obejdou,“ zamýšlí se Milan Šveřepa s tím, že ostatní odešli například do chráněného bydlení.

Čtěte také

Jak Milan Šveřepa hodnotí koaliční dohodu a především kapitolu o lidech s handicapem a ústavní péči? „Jde o obecné fráze, které se objevují několik let,“ míní. „Vláda by měla přijmout odpovědnost za lidi s postižením, kterým hrozí ústavní péče,“ myslí si.

„Myslím, že ústavy přijímají lidi téměř odkudkoliv, aby naplnily postele,“ dodává. Nakonec by podle něj mohlo dojít k situaci, kdy budeme shánět uživatele pro služby a ne poskytovat služby handicapovaným, kteří v řadě případů do ústavů nechtějí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio