Jaké jsou v Pásmu Gazy šance na příměří? Je potřeba hledat kořeny konfliktu, míní odborníci

Izraelská armáda pronikla do Pásma Gazy, kde se snaží vyhledat podzemní tunely, které vybudovali radikálové, aby přenesli aktivity na izraelské území. Izraelcům se doposud podařilo lokalizovat 10 tunelů, v oblasti jich údajně může být 15 až 20. Do obytných zón zatím armáda nepronikla. Takové jsou nejnovější informace o izraelské operaci v Pásmu Gazy. Jak dlouho může operace pokračovat? A kde leží kořeny konfliktu? Na to odpovídali odborníci v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Podle zahraničního komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka je celá operace riskantní a z pohledu veřejného mínění nepopulární, podobné akce navíc nikdy nesplnily cíle Izraele. „Kladu si otázku, zda Izrael musel, nebo nemusel k operaci přikročit. Může se totiž zvrtnout, Izraelci můžou mít vysoké ztráty a není vyloučeno, že unesou vojáka, kterého budou chtít vyměnit za stovky vězňů, kteří mají na rukou krev,“ míní.


Izraelská operace v Pásmu Gazy je zaměřená na podzemní tunely, které využívají palestinští radikálové k útokům na Izrael. Izraelci povolali k pozemní operaci asi 65 tisíc vojáků.

Proč ale palestinský Hamás nepřistoupil na příměří, které navrhoval Egypt? „Celé příměří byla taková hra upečená mezi Izraelem a Egyptem, je možné, že mezi nimi existuje shoda a poslaly Hamás před hotovou věc,“ míní Šádí Shanaáh, ředitel Insaan: Česko-arabského centra kulturního dialogu.

Čtěte také

Kdo by ale potom měl hrát roli prostředníka? „Jedna možnost je neutrální stát, druhá dva státy,“ říká s tím, že v roce 2012 na Izrael tlačily Spojené státy a na Hamás Egypt.

S tím, že Hamás do příměří příliš mluvit nemohl, souhlasí i bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. „Hlavním nepřítelem Hamásu je Egypt. Hamás je oslabený, přestalo ho sponzorovat mnoho džihádistů, a to mu svazuje ruce, aby přijal příměří. Zároveň nemá problém obětovat vlastní civilisty, protože se řídí heslem čím hůře, tím lépe," vysvětluje s tím, že patovou situaci může vyřešit Egypt, pokud se dohodne na režimu ohledně hranice mezi Gazou a Sinajským poloostrovem.

Milan Slezák, Šádí Shanaáh a Tomáš Pojar byli hosty ve speciálu Radiožurnálu o izrealské operaci v Pásmu Gazy.jpg

Jaké jsou kořeny konfliktu v Pásmu Gazy? Může Evropská unie pomoci nalézt příměří? A jak se ke konfliktu staví Česká republika? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio