Jaký je osud FAČR? Tři kandidáti na předsedu nastiňují nejdůležitější témata

Fotbalovou asociaci České republiky čeká za týden volební valná hromada. Největší sportovní svaz přitom čelí vážným problémům. Obnoví nové vedení pošramocenou důvěryhodnost asociace? O místo předsedy se ucházejí Martin Malík, Petr Fousek a Libor Duba. Všichni tři se ve studiu Dvaceti minut Radiožurnálu shodují v tom, že nejdůležitější otázkou je financování.

Podle Petra Fouska, bývalého generálního sekretáře FAČRu, je hlavním úkolem stabilizace asociace, která má problémy s financování. „Nastává nové období, kdy by se mělo ukázat, jestli výkonný výbor je, nebo není schopen spolupracovat,“ říká s tím, že bez akceschopnosti asociace nebude možné řešit stávající výzvy. K těm podle něj nepatří jenom peníze, ale sport, který je číslem jedna.

Generálního sekretář asociace Rudolf Řepka uvedl, že FAČR má peníze na provoz jen v řádech na několik dnů. Případná překlenovací varianta, ať už půjčka od UEFA nebo jiné, ale podle Fousky není řešení problémů, ale spíše odložení. „Je potřeba veškeré úsilí napnout k nápravě financování a dotací,“ dodává.

Lehký optimismus na tváři?

Právě finance jsou nejdůležitějším tématem podle dalšího kandidáta Libora Duby, ředitele Ondrášovky. „Vzhledem k veletočům, které se dějí jak ze strany ministerstva školství, tak z hlediska Národní rady pro sport jako poradenské části ministerstva, tak dnes nevíme, na čem jsme,“ podotýká.

FAČR v mezidobí předložil zprávu o vnitřním financování, dostal na ní několik různých odpovědí a po nedávném vyjádření ministryně je podle něj možné mít lehký optimismus na tváři. „Nicméně nemyslím si, že situace z hlediska řešení je dotažená do konce,“ dodává.

Ve čtvrtek končící ministryně Kateřina Valachová oznámila, že se Fotbalová asociace České republiky může opět přihlásit o dotace na svou činnost. Nová výzva bude vyhlášena 31. května, přihlásit se budou moci všechny svazy včetně FAČRu. Čtěte zde.

Zdroje jsou vyčerpány

I podle dalšího kandidáta na funkci předsedy asociace Martina Malíka, ředitele STES, jsou tím nejdůležitějším úkolem peníze. Připomíná také, že asociace do této chvíle musela krýt ze svých vlastních zdrojů, ty jsou ale téměř vyčerpány.

„Zásadním krokem musí být zajištění financování, aby asociace mohla dostát všem svým aktuálním závazkům. Ruku v ruce s tímto krokem jde audit – jakým způsobem interně asociace funguje,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv přečtěte na iRozhlas.cz a poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku

autoři: pdu , prh
Spustit audio