Jan Fischer, prezidentský kandidát

Další ze série dní v rámci projektu Hledá se prezident je téměř u konce. Zbývá jeho závěr, tedy Dvacet minut Radiožurnálu s jedním z kandidátů v přímé volbě prezidenta. Tím člověkem, se kterým jsem dnes strávil celý jeho pracovní dne v Olomouci, je Jan Fischer. Začíná tedy Dvacet minut, přeji dobré odpoledne. Bývalý předseda poloúřednické vlády České republiky a kandidát na prezidenta Jan Fischer. Dobré odpoledne.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Dobrý podvečer vám i posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Současný prezident Václav Klaus, pane Fischere, byl dnes na debatě se studenty v Hradci Králové a kromě jiného tam studentům řekl toto: Jsou někteří po jejichž volbě bych měl pocit, že je nezbytné někam emigrovat. Jsou někteří, kde si dovedu představit, že by mohli být prezidenty. Zřejmě by občas vstávali vlasy hrůzou na hlavě z jejich činů, to asi ano, ale dovedu si to představit. To jsou slova, dnešní slova Václava Klause. Máte představu, pane Fischere, v jaké jste skupině kandidátů?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
No, dokud nám to pan prezident nevyjevil, tak nevím, a rozhodně se nehodlám někde škálovat podle těch, na základě tohoto výroku. Já ten výrok nechci nějak hodnotit. Já jsem se zařek, že hodnotit současného prezidenta do konce kampaně, vymezovat se vůči němu nebudu, tam kde mám názory odlišné a myslím, že to je zcela zřetelné. Ale velmi bych uvítal, aby on, i on jaksi k té kampani se výrokově choval podstatně zdrženlivěji a jaksi mluvil do ní prostě jen v situaci, kterou bych považoval za nezbytně nutnou a tou tahle není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ptám se spíš osobně, jestli vám to je příjemné.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Víte, ta kampaň není o tom. Všeobecně, jestli něco vnímám jako příjemné, nepříjemné v každé kampani tohodle typu si člověk musí zvykat, že bude konfrontován s výroky, které jsou nepříjemné. Já už si na to zvykám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže, pokud jsem to správně pochopil, tak ten výrok současného prezidenta je nepříjemný. Já neříkám, že je mi nepříjemný osobně. Já myslím, že takových výroků by bylo dobré a takovéhodle škálování, by bylo dobré se zdržet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pojďme dál. Pane Fischere, řekněte mi, proč by měl být 23 let po listopadovém převratu prezidentem České republiky bývalý člen Komunistické strany Československa?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Já jsem mockrát hovořil o svém vstupu do komunistické strany, o svých motivech, důvodech. Já je nebudu opakovat. Já jenom odpovím na vaši otázku. Já se ucházím jako nezávislý, nestranický kandidát. Se vší svou minulostí v dobrém i zlém, se svou profesí, se svou zkušeností, se svou nabídkou, se svým programem o přízeň voličů a ty ať v přímé volbě rozhodnou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já tomu rozumím. Vy sám byste byl spokojen, nebo chtěl byste, aby bývalý člen KSČ byl hlavou státu?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Já samozřejmě, samozřejmě takhle se na to, takhle se na to nedívám, protože jsem schopen každou osobnost hodnotit komplexně, nejen s ohledem na členství v komunistické straně, o jejichž důvodech jsem několikrát mluvil a nebudu je tady opakovat, ale prostě proto, že tohle je soutěž se vším všudy. Lidé to o mě vědí a oni budou rozhodovat. Ne já sám o sobě. O mě bude rozhodovat ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím. Na druhou stranu ... vy jste také volič. Tak se ptám, jestli by vám vadilo, nebo nevadilo, že hlava státu za sebou má devítileté členství v KSČ?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Kdybych to věděl a uměl bych to posoudit se vším, co o něm vím, tak by mi to nevadilo. Teď nemluvím o sobě, teď mluvím obecně. O mě ať mluví a rozhodují jiní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte si tedy, že těch 23 let už je dostatečně dlouho na to, aby prostě Česká republika unesla to, že by mohla mít například ve vaší osobě na postu prezidenta člověka s minulostí v KSČ?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Já jsem o tom přesvědčen, protože já nemám jenom minulost, která souvisí se členstvím v KSČ. Já mám i další minulost, další svojí, řekněme. Profesionální práci i zkušenosti a svojí politickou nabídku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
My jsme se dnes ráno poprvé, dnes v Olomouci viděli v arcibiskupském paláci u olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Stáli jsme spolu v tom přijímacím krásném salonu a Jan Graubner vyprávěl, jak mezi roky 1950 1961 tehdejší arcibiskup byl vězněn tehdejší policií a tehdejší StB. Právě v té jedné místnosti. Bylo vám dobře při tom? Nebo jak jste to vnímal, to co on líčil?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Víte, to byl otřesný příběh v prvé řadě. Lidsky otřesný, politicky otřesný, hodnotově otřesný. Asi jsem ho vnímal stejně jako vy, stejně jak pan arcibiskup s velkým pohnutím. Na druhé straně, já jsem nevstupoval do Komunistické strany Československa v padesátých letech, ani v šedesátých letech. Na rozdíl třeba od jiných a takže, já se s tímhle tím osobně nevidím jako člověk, který by s tímhle tím souvisel, nebo to podporoval. Já jsem naštěstí nemusel žít v době, kdy se masově podpisoval souhlas s rozsudkem nad Miladou Horákovou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, pane Fischere, ptám se na to, jestli v roce 80, když jste vstupoval do KSČ, jestli jste věděl o tom, že se takové věci děly v padesátých letech.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Tak, já myslím, že o tom věděl, samozřejmě o tom věděl asi každý. Já se nebudu tvářit, že jsem o povaze, to, co se dělo v padesátých letech, byť jsem byl tehdy malý kluk, že jsem o nich, že jsem o nich nevěděl. To samozřejmě, samozřejmě ano. Já jsem jenom ten svůj příběh, té strany, znova ho tedy zopakuji, protože to je možná potřeba, já jsem tam nevstoupil na prví, nepřijal jsem první nabídku, která byla podmínkou toho, abych mohl učit, abych mohl být kantorem, abych mohl působit na vysoké škole ekonomické, pro což jsem všechny odborné parametry splňoval a takže jsem pak počkal ještě šest let, až přišla ta druhá, třetí a tu jsem teprve přijal. No nejsem samozřejmě nijak na to pyšný, ale jsou prostě kroky, který člověk, který člověk zkrátka a dobře musí si zhodnotit v první řadě sám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu kandidát na prezidenta České republiky Jan Fischer. Pane Fischere, vy ve svém, řekněme, volebním, nebo politickém programu píšete, že lidé očekávají zásadní změnu fungování politiky a vy k ní chcete přispět. Buďte, prosím, konkrétní a řekněte mi, jak?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Tak, především prezident k takové změně přispívá tím, zaprvé svým programem. Já mám v programu naprosto konkrétní způsoby, jak přispět ke změně české politiky, k chování politiků, k nové politické kultuře, k tomu, abych vrátil naději občanů této země, že můžeme tady ne normálně žít, ale provozovat tady i normální politiku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se, pane Fischere, ptám čistě jen na tu jednu konkrétní věc. Jak by jste chtěl vy, jako případný prezident České republiky změnit chování, nebo politickou kulturu samotných politiků.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Tím, že bych s nimi především jinak komunikoval, častěji bych s nimi komunikoval a přicházel bych s konkrétními návrhy na změny. Například změna financování politických stran. Úplné majetkové přiznání u těch, kteří vstupují do politiky. Prostě česká politika potřebuje novou fazonu, nové impulsy, nové, řekněme náměty, nové návrhy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, jestli tomu úplně správně rozumím, tak se považujete za tak silnou osobnost i politickou, že byste prostě ty ostatní politiky, řekněme v exekutivních rolích, ovlivnil.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
No, prezident, který vychází, vyjde z přímé volby a bude zvolen v přímé volbě, tak se nebude opírat jenom o sebe a sílu své osobnosti, bude se opírat s plnou zodpovědností o ten mandát, který od voličů dostane a to bude mandát pro tu změnu a bude muset mít vůli jí samozřejmě prosazovat i vůči politikům a prosazovat veřejně a vzít si prostě k sobě i zástupce občanské společnosti. Otevřít se jí a tam hledat, řekněme, inspiraci a zdroje pro jednání s politiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste mimochodem dnes v té debatě se studenty na Filozofické fakultě Univerzity Palackého tady v Olomouci říkal, že si dovedete představit, tuším, že jste použil termín mírné osekání pravomocí prezidenta České republiky. Jak byste to viděl? Co by se dalo osekat?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
No, například jmenování členů bankovní rady, kde je prezident zcela autonomní, to si dovedu představit i třeba model, že by prezident jmenoval členy bankovní rady na základě návrhu Senátu, horní komory, nebo že by to byl návrh i kontrasignovaný premiérem a podobně. To je jeden z příkladů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to je tak v tom, když politik řekne, že si to dokáže představit, nebo dovede představit, tak jinými slovy mnohdy znamená, dobře, ale pojďme o tom nemluvit, nebo to je tak, že máte přichystaný prostě plán, jak to právě silou svého mandátu zkusit prosadit?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Tohle myslím smrtelně vážně. To je jedna věc a druhá věc je, než by k tomu došlo, tak v rámci jedné kompetence, která má jednu literu, se můžete přece chovat velmi odlišným způsobem. Já bych se nechoval tak, že bych členy bankovní rady jmenoval, aniž bych s někým o tom mluvil. Já bych se radil s odborníky, s vědci, já bych se radil samozřejmě i s politiky a na základě toho bych dospěl k závěru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane Fischere, myslíte si, že současný prezident, nechci vás nutit, abyste ho, abyste ho nějakým způsobem kritizoval, to jste říkal, že nechcete, ale myslíte, že on s nikým nemluví o tom, koho bude jmenovat?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Tak, já mám pocit, že právě v případě jmenování členů bankovní rady si současný prezident počínal velmi autonomně. Samozřejmě ústavně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O něco dál ve vašem programu, pane Fischere stojí toto: Po dvaceti letech je čas provést úpravy, které povedou k větší osobní odpovědnosti politiků, k větší transparentnosti a kontrole politiky. Zůstaňme u té osobní odpovědnosti politiků. Co by to z vašeho pohledu mělo být? Pokuty za špatná rozhodnutí?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Ne, to nejsou pokuty za špatná rozhodnutí. To je především mít pořád zodpovědnost k těm, kteří mě zvolili. Nepotřebovat je jednou za čtyři roky. Vědět ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nezlobte se na mě, pane Fischere, ale to je přece velice obecná proklamace. Jak chcete zvýšit odpovědnost politiků?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Třeba tím, že budou ochotni a schopni věci, které připraví vysvětlit. Vezmeme si dnešní situaci vládní reformy. Tady lidé dali v posledních volbách zelenou reformách, to byla proreformní volba v roce 2010 a pro vládu to byl signál, že se může uzavřít, může takzvaně nerušeně pracovat, připravit reformy a nikomu je, nikomu je nevysvětlit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co s tím chcete vy, jako případný prezident udělat?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Zaprvé, že se budu chovat jinak, že se takhle chovat nebudu, že na své voliče nebudu zapomínat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy byste vysvětloval případné reformy?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Ne. Já bych je nevysvětlil. Já bych vysvětloval svoje kroky, já bych vysvětloval jmenování ústavních soudců, soudců. Já bych vysvětloval udělené milosti. To prostě prezident vytváří vzory chování a tak je také vnímán veřejností. Tam nejde jenom o to, jak konzumuje své kompetence, to je trochu málo. Tam je také o tom, jak se chová, jak průhledně, jak transparentně, jak je známé jeho okolí, kdo mu radí a za kolik. S kým se, s kým prostě jedná, protože prezident vždycky jedná ve veřejném zájmu, tak by měl být veřejně přístupný i jeho program. To jsou prostě kroky, které by měly působit na ostatní a pak má prezident právo a nárok to vyžadovat jeho dalších aktérů. Prostě změnit pravidla politického chování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když všechno půjde tak, jak je zatím naplánováno a prezidentská volba proběhne v lednu příštího roku, tak, a vy byste byl prezidentem, pane Fischere, tak vy byste takto musel působit na politiky, které teď známe, kteří jsou v parlamentu, kteří jsou ve vládě. Jsou to podle vás lidé, kteří by se nechali takovým případem ovlivnit? Nebo příkladem.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Samozřejmě, že je znám. Politici nejsou přátelé. Politici, to je trošku jako příbuzní, těm se člověk prostě nějakým způsobem dostane, volbou jejich vlastní. Čili jsou to politici, kteří tu jsou. Ty nikdo nevymění a já s nima budu připraven samozřejmě jedna, je ovlivňovat, ovlivňovat samozřejmě na základě svého programu svých priorit celou vahou své osobnosti a celou vahou svého mandátu. To k tomu prostě patří. Já nejsem člověk, který vítězství ve volbách si sedne na Pražský hrad, bude pozorovat, co se v té společnosti děje. V politice, co se děje a těšit se ze svých kompetencí. To není moje cesta. Pro mě je to začátek, nikoliv konec.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Snažil byste se ovlivňovat třeba Petra Nečase, nebo Miroslava Kalouska?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
I je, samozřejmě. Ne, že bych je mentoroval, ale že bych s nimi samozřejmě jednal. A proč ne?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Šlo by to, je ovlivnit?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Já myslím, že v politice je každý ovlivnitelný, pokud je natolik rozumný, že je přístupný jednání. To není o ovlivňování, to je o debatě. Pravidelné, organizované, se záměrem dospět k nějakému cíli, k nějaké dohodě. A takové jednání bych samozřejmě vedl veřejně. Abych řekl, s čím do těch jednání jdu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu kandidát na post prezidenta České republiky Jan Fischer. A ještě jednou se podívám do vašeho volebního programu. Dá se tam také, pane Fischere, číst věta: Samozřejmostí je zveřejňování všech mých příjmů a majetkových poměrů. Je to, řekněme, jedna z vašich deklarovaných zásad. K transparentnosti vašeho financování, tedy vaší předvolební kampaně. Společnost Admosphere, pane Fischere, to je společnost, která sleduje ceníkové ceny na reklamním trhu, udává, že jste zatím za reklamu utratil 26,5 milionu korun. Vy na vašem webu tvrdíte, že 9 milionů 200 tisíc. Zkusíte mi vysvětlit, jak vznikl tento rozdíl?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Já bych tady použil jiné, jinou, jinou klasifikaci a byla to Transparency International, která mě zařadila na první místo v tom žebříčku průhlednosti financování, financování kampaně. Vy jste se, pokud se nepletu, ptal na slevy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, ne, ne, neptal, neptal. Já jenom udávám, že společnost, která sleduje ceníkové ceny na reklamním trhu je renomovaná, je to, řekněme, uznávaná společnost na českém reklamním trhu, udává, že jste za reklamu v médiích, v outdooru, v printech utratil 26,5 milionu korun. Když jsem počítal na vašich webových stránkách to, co uvádíte vy, tak mi vyšlo 9 milionů 200 tisíc. Ptám se ...

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
A to je pravda, to je pravda a bavíme se tedy o slevách. Přece jenom, protože já se k tomu vrátím. Jsou to slevy, které jsme dosáhli v tomhle tom, řekněme, jsme v tržní ekonomice, jsme ve světě nabídky a poptávky. Jsme ve světě konkurence jednotlivých vydavatelství. Všechny ty slevy vyjednával můj tým. My jsme ty slevy dokonce zveřejnili a ty nás od těch abstraktních 26 milionů dovedou k těm reálným devíti milionům. Každou korunu, která prošla mým účetnictvím, je vidět online na mém transparentním účtu. Asi na rozdíl od jiných.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když se podívám do paragrafu 37 zákona o přímé volbě prezidenta, tak tam kromě jiného je věta: Byloli plnění, které je součástí volební kampaně poskytnuto bezplatně, nebo za cenu nižší než obvyklou, započítá se do této částky jeho obvyklá cena. Hovoří se o volebním limitu 40 milionů korun do prvního kola přímé volby prezidenta. Tak, řekněte mi, ta čísla na vašem webu, která udáváte těch v součtu 9 milionů 200 tisíc po těch slevách, ta v podstatě nějak s tím zákonem nekorespondují.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Ne, že by s ním nekorespondovala, ta vyhovují tomu, co jsem opravdu utratil. Já budu prostě zveřejňovat na svém transparentním účtu, co za kolik jsem utratil, pokud vznikly pochybnosti, zveřejnily jsme i ty slevy. Já si myslím, že tak průhledný, jako je moje financování účetnictví včetně přiznání mého majetku, je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane Fischere, abychom si správně rozuměli. Já nijak nezpochybňuji transparentnost vašeho financování. Tak, ještě jednou ta věta ze zákona o přímé volbě: Bavíme se o limitu 40 milionů korun volební kampaně do prvního kola. Byloli plnění, které součástí volební kampaně poskytnuto bezplatně, nebo za cenu nižší, než obvyklou, to je sleva, započítá se do této částky jeho obvyklá cena. Obvyklá cena a opravte mě, není to náhodou tak, kterou udává například společnost, která jaksi sčítá ceníkové ceny?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Až budeme v závěru, protože ta sčítá ceníkové ceny. My na transparentní účet uvádíme to, co tam uvádět jedině lze. To je jaké transakce proběhly a v jaké výši. Potom na tom závěru, v závěru kampaně můžeme přihlédnout ty ustanovení toho paragrafu 37, který jste tedy, který jste tady citoval. A porovnat ho s limitem na kampaň. Já se pohodlně do limitu na kampaň vejdu. Tak, nebo onak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kolik vám teď zbývá do toho limitu?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
No, my teď máme, my teď máte utraceno někde okolo devatenácti, dvaceti milionů, takže jsme někde v polovině.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Po slevách, nebo před slevami?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Po slevách. Tolik, kolik jsme utratili, to, kolik jsme teď utratili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Fischere, máme si ještě jednou ocitovat to ustanovení ze zákona o přímé volbě, které říká, že do toho limitu se počítají jen ceny bez slevy?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Ale já nejsem nad limitem. Já nejsem nad limitem ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jak to víte, když počítáte ceny po slevách?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Já samozřejmě si můžu odhadnout ty ceníkové ceny, ale já je neporovnávám teďko s limitem. Já znova opakuji. Na transparentním účtu tak jak mi ukládá zákon, uvádím to, co jsem opravdu utratil. Nic ví a nic míň. A také, co jsem přijal a od koho. Velmi bych uvítal, kdyby to tak opravdu dělal každý.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď tady sedíme my dva spolu ve studiu Českého rozhlasu ...

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Můžu naprosto klidně zodpovědět, že v mém účetnictví je všechno v pořádku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co když, jak jste říkal, že se na konci toho, té volební kampaně podíváte, jak to vypadá s vaším financováním vůči tomu limitu zákonnému a zjistíte, že jste daleko za ním?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
To budu řešit na konci kampaně. Já jsem pevně přesvědčen, že se do něj vejdu. Do konce kampaně zbývá několik týdnů, málo týdnů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zhruba tři týdny. Jste přesvědčen, že to bude korektní?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Ano, určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Řekněte mi jenom, ještě jednu věc, která se týká také financování. Vaše plakáty, pane Fischere, visí na pobočkách České pošty od začátku října. Reklamní prostor na České poště prodává společnost Media Master. Česká pošta má zhruba 3400 poboček, vy byste měl, podle dostupných informací inzerovat zhruba na dvou třetinách. Ceník Media Master udává, že byste tak měl za dva měsíce zaplatit necelých šest milionů korun, zatímco vaše mluvčí řekla Mladé frontě Dnes před časem, že to bude tři a půl milionu. Sleva je tedy od oka počítáno nějakých 40 %. Vy jste tedy získal tak velkou slevu od státního podniku.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Vyjednáváním o té slevě. Pošta byla na to, na to ochotna přistoupit. Jinak to, já jsem si to xkrát ověřoval, nechal prověřovat, to zveřejňování na poště jako ve státním podniku není, žádný problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na to se, na to se neptám.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Na to se asi neptáte, takže to je v pořádku. Je to zase příběh o slevě. V tržní ekonomice o slevách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, jenom abych tomu, pane Fischere, úplně správně rozuměl.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Barák taky nebudete prodávat mimochodem za odhadní cenu, ale za tu cenu, která je potom tržní, je to tak?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, jenom abych tomu já úplně správně rozuměl. Pokud byste tu slevu nedostal, erár, tedy státní Česká pošta by byla bohatší o dva a půl milionu korun.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Ano, ale to je třeba se ptát České pošty a ne mě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, přesto se ptám vás, coby kandidáta na post prezidenta České republiky, jestli vám přijde korektní na úkor eráru mít slevu 40 %.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Bylo to normální korektní jednání o výsledné ceně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je to normální korektní jednání, když jedním partnerem je státní podnik?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Určitě, ale já se znova ptám, ptejte se státního podniku. Ptejte se České pošty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A já znova opakuji, pane Fischere, že tady sedíme teď my dva spolu.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Výborně. A já na to odpovídám, že všechno to je v souladu se všemi pravidly průhlednosti, v souladu se zákonem a nevidím v tom sebemenší problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže kdyby případně šlo o to, dohodnout se s jiným státním podnikem na případné slevě pro vaší předvolební kampaň, tak byste to také neviděl jako problém?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Nevím, s kterým státním podnikem by to bylo, já jsem jedna s Českou poštou, nebo respektive můj tým.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdyby jiný kandidát na post prezidenta České republiky chtěl na poště stejnou slevu, tak by to z vašeho pohledu bylo také v pořádku?

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Samozřejmě, že by to bylo v pořádku a tu nabídku jsem nedostal jenom já. Nevím, kdo další by využil na České poště, já nemám čas na ní chodit, takže nevím ani jak to tam kdo to, jestli to někdo využil, nebo nevyužil. Tak nabídka byla otevřená, nesměřovala jenom mě a každý měl tuto možnost a příležitost si cenu s tím partnerem vyjednat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Mým dnešním hostem v podstatě celý den z Olomouce byl bývalý předseda poloúřednické vlády České republiky a teď kandidát na post prezidenta České republiky Jan Fischer. Pane Fischere, díky za účast. A na shledanou.

Jan FISCHER, prezidentský kandidát:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. V pátek budeme pokračovat v seriálu Radiožurnálu, v projektu Hledá se prezident. Tentokrát s dalším kandidátem na post prezidenta České republiky a tím bude Přemysl Sobotka.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete poslat prostřednictvím formuláře. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat. Kompletní přepisy rozhovorů zveřejňujeme zpravidla následující den ráno, v případě státního svátku o den později.

autor: mav
Spustit audio