Jan Hlaváč ze sdružení BSA: Lidé vnímají nehmotný majetek jako něco méně důležitého

Protipirátská organizace BSA nabízí odměnu tomu, kdo udá firmu používající nelegální software. Bude to fungovat? A je to vůbec etické? I na to se zeptal moderátor Martin Veselovský ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Jana Hlaváče, zástupce BSA.

„Lidé vnímají nehmotný majetek jako něco méně důležitého,“ domnívá se Jan Hlaváč, podle kterého se organizace BSA rozhodla motivovat lidi ke spolupráci. „Nějakou formu oznámení nelegálního softwaru nabízíme více než 10 let,“ připomíná s tím, že oznamovatelé můžou být vystaveni poměrně velkému tlaku. „A toto úsilí chceme financovat,“ tvrdí.

Moderátor Martin Veselovský se ptal také na etickou stránku věci. „Je to akceptovatelné v případě, kdy někdo krade,“ zamýšlí se Jan Hlaváč. „Nejde o používání softwaru v domácnostech, ale ve firmách,“ zdůrazňuje.

Přál by si prý, aby firmy reagovaly na pozitivní komunikaci. „Snažili jsme se organizovat semináře, informovat o používání nelegálních programů,“ vyjmenovává. „Negativní komunikace se však ukázala jako správná. Až risk vede k zamyšlení,“ uvažuje.

Jak se měří účinnost osvětových programů? Proč lidé podle Jana Hlaváče omlouvají krádeže duševního vlastnictví? A které firmy jeho organizace vlastně zastupuje? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Hlaváčem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio