Jan Kolouch: Soukromí na internetu neexistuje

Skandál kolem spolupráce americké vlády s největšími internetovými společnostmi a kolem shromažďování informací o tisících uživatelů nabývá větších a větších rozměrů. Evropská komise dnes požádala ministra spravedlnosti USA, aby řekl, jak dalece se mají o své soukromí bát Evropané. A co na to specialista na kyberprostor? „Soukromí na internetu neexistuje,“ shrnuje v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou Jan Kolouch z Policejní akademie.

Ať už je to Microsoft, Google nebo Facebook – vždy prý platí, že velké internetové společnosti ve svých licenčních smlouvách zakotvují možnost předávat informace o nás, svých zákaznících, dalším subjektům. A jak to funguje?

„Kupříkladu Google používá každý z nás. V okamžiku, kdy jej používáme – tedy kdy jeho prostřednictvím vyhledáváme – souhlasíme s jeho licenčními podmínkami. Mezi nimi je i to, že o vás Google shromažďuje velké množství osobních informací. Z právních důvodů je oprávněn je předávat dál,“ upozorňuje Jan Kolouch.

V jakém případě se to může stát? Mohla by toho využívat i česká vláda? A proč je problém hlavně na straně nás uživatelů? Také o tom mluvila Veronika Sedláčková ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s odborníkem na informační technologie Janem Kolouchem.

Záznam celého rozhovoru s Janem Kolouchem ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: ves
Spustit audio