Jan Macháček: Mluví se o ministerských postech, které Michal Hašek sliboval

Zvenčí to vypadá, jako by se situace v ČSSD uklidnila. Znamená to, že tato strana bude mluvit jedním hlasem? Moderátor Martin Veselovský se ptal v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu komentátora týdeníku Respekt Jana Macháčka.

V neděli se koná zasedání výkonného výboru sociální demokracie, na kterém se rozhodne o budoucnosti předsedy Bohuslava Sobotky. Podle Jana Macháčka je jasné, že na něm zvítězí právě on a jeho lidé.

Čtěte také

„Ano, je to hotová věc,“ tvrdí s tím, že budou ovládat ČSSD takřka zcela. „Je otázka, jestli budou ovládat také všechny poslance a poslanecký klub,“ uvažuje. Může tak dojít k situaci, kdy v rámci klubu vznikne skupinka, která „bude zlobit“.

„Michal Hašek se omlouval za lež, ale nyní tvrdí, že jde o reakci na volební výsledek, který byl špatný,“ zdůrazňuje Jan Macháček, který se nedomnívá, že by v ČSSD byla potlačována kritika. „Jde pořád o totéž, tedy ne o schůzku, ale o to, že o ní lhali. Zřejmě usoudili, že bude dobrá taktika mluvit o volebním výsledku,“ dodává komentátor Jan Macháček.

Jan Macháček nedávno napsal na svém blogu na Respekt.cz, že v „polosvětě lobbistů a právníků české politiky panuje totální zmatek a přeskupování sil“. Jak to myslel? A domluví se ČSSD na koalici s hnutím ANO?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio