Jan Švejnar: Prezidentskou kandidaturou se zatím nezabývám. A Miloš Zeman není neporazitelný

O prezidentské kandidatuře neuvažuji, není to ještě na pořadu dne. Máme krajské volby, budeme mít parlamentní volby. Zatím se tím nezabývám,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ekonom a profesor Kolumbijské univerzity Jan Švejnar. Má Hillary Clintonová šanci porazit Donalda Trumpa? A proč má Miloš Zeman podle průzkumů velkou důvěru?

Jan Švejnar v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou mimo jiné podotýká, že Miloš Zeman není neporazitelný. „Dělá vše pro to, aby tak vypadal. Ale myslím si, že je to kandidát, který by v určité situaci byl porazitelný,“ vysvětluje.

Podle průzkumů 50 % lidí důvěřuje prezidentovi Miloši Zemanovi. To je podle něj vysoké číslo, ale není to nic neobvyklého. „Pamatuji si, když jsem zahajoval kandidaturu v roce 2007, tak Václav Klaus měl 70 %,“ upozorňuje.


Vidíme se jako součást Evropy, ale ne jako členové klubu, kteří spoluurčují, kam směřuje

Připomíná také, že Miloš Zeman je schopný politik v tom smyslu, že neustále vede kampaň a jezdí po republice, proto má také velkou podporu a je viditelný. Kritizuje ho ale ve věcech, kde je potřeba ho kritizovat.

„Byl to Evropan s velkým E, najednou je to člověk, který otočil prudce na východ k Putinovu Rusku, kritizuje Evropu, kritizuje Ameriku,“ připomíná.

Trump využívá charisma, Clintonová znalosti

Po volebním superúterý se ukazuje, že Hillary Clintonová bude s největší pravděpodobností kandidátkou demokratů pro prezidentské volby ve Spojených státech. Má šanci porazit Donalda Trumpa?

„Vypadalo to, že má podstatnou šanci, ale ta se zmenšuje, před nějakými dvěma třemi týdny měla náskok ve veřejném mínění o 10 procentních bodů, teď je to skoro vyrovnané,“ říká.

Donald Trump, Hillary Clintonová

Donald Trump má podle něj charisma, kterým působí na velkou část amerického obyvatelstva, zato Clintovová je připravená, má znalosti, na druhou stranu její charisma je menší. „Donald Trump se vyjadřuje velmi kriticky a ostře, a lidé si vybírají z jeho citátů ty věci, které se jim líbí. A tím, že jsou naservírovány velmi ostře, tak začíná mít vysokou popularitu,“ přibližuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio