Jana Černochová z ODS: Syrským uprchlíkům nemůžeme slibovat, že zde zůstanou na věky věků

„Mojí povinností jako političky je, abych si šla poslechnout, že čeho lidé mají strach,“ vysvětluje členka poslaneckého bezpečnostního výboru a starostka Prahy 2 Jana Černochová z ODS důvody své přítomnosti na demonstraci iniciativy Islám v České republice nechceme. Hrozí v Česku islamofobie? A jak by měl vypadat dialog s muslimy?

„Diskuze by měla vést všemi stranami, musí si k jednomu stolu sednout lidé, kteří mají důvodné obavy z islamizace Evropy,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že politici se o tomto tématu stále bojí hovořit.

Podotýká také, že Muslimská unie a Ústředí muslimských obcí v Česku by si měly mezi sebou vyříkat, kdo bude mluvit jménem muslimské společnosti. „Pan Abbas některými svými výroky odsunul ženy na vedlejší kolej, a mne jako člověka, který je liberál, šokuje, že se proti tomu nikdo nepostaví,“ vysvětluje.

Čtěte také

V případě syrských uprchlíků je pro humanitární pomoc, zároveň ale podle ní není správné nikomu nic dopředu slibovat. „V zájmu uprchlíků je potřeba vytvářet atmosféru, aby se mohli sami integrovat,“ říká, ale také dodává, že jim nelze slibovat, že tady zůstanou na věky věků. „Nechceme nikomu dopředu dávat bianko šek a říkat: ano, vy tady budete do konce světa,“ dodává.

Přepis celého rozhovoru s Janou Černochovou

Dá se účastí na demonstraci otevřít relevantní diskuze na téma radikálního islamismu? Je dobře, že vláda odsouhlasila přijetí 15 syrských rodin? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: kko
Spustit audio