Jana Hybášková o uprchlících: Evropa nemůže strkat hlavu do písku. Kdo odmítá solidaritu, odmítá evropanství

Islámský stát můžeme porazit v Iráku a uklidnění stavu v této zemi pak může být dalším krokem ke stabilizaci nejasné situace v Sýrii – to je názor arabistky a současné velvyslankyně Evropské unie v Namibii Jany Hybáškové. Z čeho vychází?

Jana Hybášková však začíná jasným a nepříliš optimistickým sdělením. Islámský stát je v Iráku podle jejího mínění stejně silný jako před rokem. „Některá území se podařilo získat zpátky. Daří se zadržování Islámského státu,“ popisuje v rozhovor s moderátorkou Helenou Šulcovou. Irák je však stále ještě funkční stát. „Na bagdádském letiště se létá, ve městě je 15 evropských velvyslanectví,“ dokládá.

V boji s Islámským státem však můžeme být právě v Iráku úspěšní. „Irák měl demokratické volby, má svým způsobem fungující parlament, vládu, armádu, kterou podporujeme. V Sýrii nic takového nemáme,“ upozorňuje Jana Hybášková. Sýrie je podle jejích slov zcela rozpadlé území bez jasného spojence.

Čtěte také

Jana Hybášková mluvila také o uprchlících, kteří by se měli od evropské strany dočkat solidarity, protože, jak připomíná, právě z ní vznikla Evropa a každý, kdo solidaritu odmítá, odmítá spolu s ní také princip evropanství. „Docházejí humanitární prostředky, bude zima a nic se nepohnulo,“ konstatuje a upozorňuje, že dnešní svět je mobilní a Evropa nemůže strkat hlavu do písku.

 Jana Hybášková, velvyslankyně EU v Baghdádu

V té souvislosti zmiňuje potřebu lepších podmínek v uprchlických táborech, protože se blíží zima a lidé dostávají jen nejnutnější vybavení. „Lidem v táborech vadí, že jejich děti třeba už dva roky nechodí do školy. Je proto třeba, aby se v táborech stavěly školy. Jenže současné evropské prostředky tímto směrem neputují,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio