Jaroslav Faltýnek: S Válkovou jsme se na rezignaci domluvili, chyběl tah na branku

Rezignace ministryně spravedlnosti Heleny Válkové z donucení? Pouhá spekulace médií. Alespoň podle předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Na odchodu z funkce se podle něj domluvili. „Chyběl jí tah na branku,“ tvrdí.

„Říkal jsem Heleně Válkové, že některé věci jdou pomalu, ona to uznala. Domluvili jsme se, že skončí ke konci měsíce února. Ale že by to byl nátlak, tak to v žádném případě,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu.

Připouští, že se Heleně Válkové podařilo nalézt konsenzus se soudci ohledně jejich platů, ale chyběl tah na branku v prosazování zákonů – například o státních zástupcích nebo o exekutorech. „Paní profesorka Helena Válková je vzdělaná, jemná, citlivá a distingovaná žena, která neuměla bouchnout do stolu,“ podotýká.

Čtěte také

„Bohužel není dostatečná rychlost prosazování zákonů, které jsme slíbili voličům. Proto jsme udělali návrh změny, kdy jsme se dohodli s paní profesorkou, že se bude věnovat práci ve Sněmovně, konkrétně na pozici člena ustavně právního výboru a člena bezpečnostního výboru,“ říká s tím, že od Roberta Pelikána očekává, že bude razantnější.

Byla Helena Válková dotlačena k rezignaci hnutím ANO? Proč musela odejít právě teď? V čem bude podle hnutí lepší Robert Pelikán, kterého navrhli na post ministra spravedlnosti? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio