Jaroslav Foldyna přivítal Noční vlky: Hordy lidí bez pasu nám nevadí! Ale 20 ruských motorkářů ano?

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna uspořádal v Děčíně setkání s motorkáři z ruského týmu Noční vlci. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu k tomu podotýká, že takové setkání učinil naprosto spontánně, aniž by chtěl sloužit Rusku.

„Nevím, že by Noční vlci pašovali drogy, obchodovali se zbraněmi a byli šéfy nějakých prostitučních gangů. To bych se s nimi jistě nedal fotit a nic bych s nimi neoslavoval,“ připomíná v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Upozorňuje také, že na náměstí přišly ženy s ukrajinskými vlajkami, a všichni se s nimi fotily a říkaly: vy jste naši bratři. „To politika rozděluje lidi, lidé se mají mezi sebou rádi, národy jsou bratrské,“ podotýká.

Ministr zahraniční Lubomír Zaorálek ale označil průjezd Nočních vlků za provokaci. „Většinou s ním polemizuji jako s ministrem, jsem rád, že on se mnou polemizuje také, a neoznačuje mne jakkoliv,“ dodává.


Teď mám tu možnost se svobodně vyjádřit, před 25 lety jsme byli nuceni vzývat to jediné zlaté prase

A co se týče migrační krize, tak nevidí žádné obohacení z přijímání lidí z nějakého jiného kontinentu s odlišnou kulturou. Přínosnější je podle něj solidarita s lidmi, snaha postarat se, aby v jejich domovech nebyla válka.

„Jdou sem hordy, miliony lidí bez pasu, to nám nevadí, ale vadí nám 20 ruských motorkářů. To je komické,“ říká, a zároveň dodává, že právě v tom je politika směšná a tragická.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio