Jaz ouspiechu Oprásků sčeskí historje: Se stim smiřte

Odmítá prozradit své pravé jméno, říká si Jaz a ve studiu Radiožurnálu se nechal vyfotit pouze v masce Zmikunda, tedy karikatury postavy Zikmunda Lucemburského, která často vystupuje v jeho komiksu Opráski sčeskí historje. V silvestrovských Dvaceti minutách Radiožurnálu si s ním povídala moderátorka Veronika Sedláčková.

Všechno to začalo jako zábava na internetu, která si postupně získávala čím dál víc fanoušků. A tak vyšla kniha, která se rychle vyhoupla mezi nejprodávanější tituly v Česku. „Překvapilo mě to,“ uznává Jaz.

Zajímá vás, proč nechce autor oblíbeného komiksu odhalit svou totožnost? „Důležitější historickou postavou je samozřejmě Zmikund Lucemburský. Zasluhuje si, aby jeho jméno bylo v očích veřejnosti rehabilitováno,“ míní.

Čtěte také

Zikmund je totiž podle něj nedoceněná postava, která je líčena jako úhlavní nepřítel českého národa. „Přitom byl jedním z nejschopnějších panovníků, kteří se u nás narodili. Za našimi hranicemi je uznáván jako významný středověký panovník,“ tvrdí Jaz.

Jak Zmikund zbíral bruoki

A že komiks není uctivý k historickým osobnostem? „Nevím, proč by se mělo k historii přistupovat s nějakým speciálním patosem,“ odpovídá. „Dovedu si představit daleko drsnější humor,“ dodává s tím, že kritici se s úspěchem komiksu budou muset smířit.

Proč si nerad dává předsevzetí? A co vlastně označuje za ústaf, ve kterém na opráscích pracuje? I to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: ves , šše
Spustit audio