Je Andrej Babiš ve střetu zájmů? Dodržel literu zákona, myslí si Marian Jurečka

Nejčistším řešením by bylo, kdyby Andrej Babiš ukončil své podnikání a věnoval se jen politice. To minulý týden prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. „Jde o rozhodnutí samotného Andreje Babiše. Jestli je správné, že máme ministra financí, který je zároveň majitelem skupiny Agrofert, rozhodnou voliči v příštích volbách,“ soudí místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

„Jsem dalek laciné kritiky. To, jestli je pan Babiš ve střetu zájmů, pečlivě sleduje veřejnost a novináři. Kdyby se objevil jakýkoliv náznak pochybení, bylo by to podrobeno velice tvrdé kritice,“ je přesvědčen.

Andrej Babiš kromě toho podle něj dodržel literu zákona. Zůstal totiž sice vlastníkem Agrofertu, není však jeho aktivním jednatelem. „Chceme-li tedy tuto situaci kritizovat, musíme se bavit o změně zákona o střetu zájmů,“ shrnuje Marian Jurečka.

Čtěte také

„Současná dikce zákona je podle mě dostačující,“ dodává. „Na druhou stranu to, že ministrem financí je majitel tak velkého holdingu, se zatím nikde jinde v Evropě kromě Itálie nestalo.“

Slovní přestřelku mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem považuje za zbytečnou. „Nepomůže vládě, občanům ani hospodářské situaci. Možná jde jen o panickou reakci na vývoj preferencí sociální demokracie a hnutí ANO,“ soudí.

Položí české zemědělce sucho? Jak pokračuje jednání o církevních restitucích? A proč se mladí lidé nehrnou do práce v zemědělství? I na to se Helena Šulcová Mariana Jurečky zeptala.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio