Je na čase si přiznat, že akce je zpackaná, a nechat toho, říká Robert Pelikán ve speciálu o reorganizaci policie

„Reorganizace policie byla připravena pečlivě a jejím cílem nebylo odstraňovat někoho z funkce,“ ohradil se proti kritice ke změnám v policii policejní prezident Tomáš Tuhý. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta ale oznámil, že rezignuje na svou funkci. A žalobci z vrchního státního zastupitelství v Olomouci podezírají vedení policie, že oprášilo několik let starý plán na odstranění právě Roberta Šlachty. Jak se celá záležitost kolem změn na policii vyvíjí?

Policejní prezident Tomáš Tuhý chce projednat spory kolem reformy policie na Bezpečnostní radě státu. Mají žalobci důkazy k tomu, že za chystanou reorganizací policie je plán na sesazení Roberta Šlachty?

„Jaké konkrétní důkazy mají v ruce, není jasné, spekuluje se ale o tom, že žalobci na něco narazili během vyšetřování kolem bývalé šéfky na úřadu vlády Petry Nečasové. Ministr vnitra Milan Chovanec ale přišel s verzí, že existuje podezření, že žalobci tlačili na vedení policie, aby od té reformy upustilo,“ říká redaktorka Markéta Chaloupská ve speciálu Radiožurnálu.

Proti reorganizaci policie se postavil mimo jiné předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který premiérovi Bohuslavu Sobotkovi naznačil, že by ANO kvůli změnám v policii mohlo odejít z vlády. „ Myslím, že je na čase vrátit míč zpátky na zem, jak se říká ve fotbale, přiznat si, že je to zpackané a nechat toho,“ kritizuje reorganizaci policie Robert Pelikán.

Čtěte také

A co se týče Roberta Šlachty, tak připomíná, že někteří lidé jsou obtížně nahraditelní, a nejde jen o plukovníka Šlachtu, ale o řadu dalších špičkových vyšetřovatelů a manažerů, kteří se rozhodli reagovat tak, že odejdou od policie.

Odborná debata neproběhla, namítá ministr spravedlnosti

Investigativní reportér Janek Kroupa v té souvislosti upozorňuje, že když Robert Šlachta nastupoval na ÚOOZ, tak odešlo několik desítek detektivů. „Ten útvar fungoval pomaleji, ale fungoval,“ dodává. Policejní expert ODS Martin Červíček pak hodnotí Roberta Šlachtu jako svérázného, ale velmi profesionálního ředitele útvaru.

„Debaty o správném nastavení specializovaných útvarů, které podléhají policejnímu prezidiu, se vedou delší dobu. Nikdy se nedošlo k zásadnímu závěru, že by bylo potřeba nějakou reorganizaci. To ale neznamená, že tyto odborné diskuze nemají pokračovat,“ vysvětluje Robert Červíček.

Robert Šlachta (archivní foto)

Robert Pelikán ale namítá, že právě na odborné úrovni zatím nikdo nic neřešil. „Tady žádná odborná debata neproběhla. To, proti čemu se ohrazujeme, je, aby ministr vnitra, který je politik, nikoliv odborník, zničil jeden z klíčových policejních útvarů tím, že udělá změnu, která je na odborné úrovni nepřipravená,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio