Jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou budou. Od roku 2016

Učitelé dostanou v příštím školním roce přidáno, průměrně o 700 korun měsíčně. Alespoň to v rozhovoru s Janem Pokorným slibuje ministr školství Marcel Chládek z ČSSD. „Rozpočet českého školství se navýší o 4,2 miliardy, z toho dvě miliardy půjdou na platy učitelů a půl miliardy na platy nepedagogických pracovníků,“ udává konkrétní čísla.

V oblasti regionálního školství se dnes průměrný měsíční plat pohybuje kolem 26 300 korun hrubého. „Průměrný plat v regionálním školství by se podle mě u učitele měl pohybovat mezi 28 a 30 tisíci,“ říká. „V roce 2015 navíc chceme zavést kariérní řád, s čímž bude spojeno zvyšování platu učitelů,“ slibuje.

Čtěte také

Jednotné přijímací zkoušky od roku 2016

Marcel Chládek má za sebou velkou debatu o zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou. Jak zdůrazňuje, jeho rozhodnutí zavést je od roku 2016 je neměnné. „Má to velkou podporu u ředitelů základních i středních škol,“ upozorňuje.

Marcel Chládek, stínový ministr školství za ČSSD

„Prestižní gymnázia si pro přijetí samozřejmě budou moci stanovit další kritéria,“ říká ministr. „Chceme jen zabránit dřívější praxi, kdy až pětina gymnázií nedělala ani přijímací zkoušky, a chodili tak na ně třeba i žáci se čtyřkami!“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , als
Spustit audio