Jefim Fištejn: Vyšetřování na místě nehody nezjistí, kdo malajsijské letadlo sestřelil

Do oblasti neštěstí malajsijského letadla dnes dorazil tým mezinárodních expertů. Proč se na místo dostává až čtyři dny po havárii? Kdo vyšetřování blokoval? A jak těžké bude vyšetřit pád letadla? Na tyto i jiné otázky odpovídal publicista a rodák z ukrajinského Kyjeva Jefim Fištejn.

„Místo dopadu letadla bylo pod kontrolou proruských ozbrojenců. Ukrajinská vláda nemohla mezinárodnímu týmu expertů zaručit bezpečnost tam, kde území nekontroluje,“ říká Jefim Fištejm.

Čtěte také

Podle něj se Kyjev snaží pomoci skutečnému vyšetření tragédie. „Prezident Porošenko nařídil zastavit boje v místě letecké nehody,“ vysvětluje.

Připouští také, že už došlo k zahalení nějakých stop, to ale výsledky vyšetřování mezinárodních expertů neovlivní. „Vyšetřování na místě tragédie nepřinese důkaz, kdo sestřelil letadlo. Spíše odpoví na otázku, čím bylo letadlo sestřeleno,“ říká s tím, že snímky z amerických satelitů ukazují letovou dráhu rakety a naznačují, že byla vypuštěna z oblasti ovládané proruskými ozbrojenci.

Čtěte také

Jsou ale informace, které získáváme, důvěryhodné? „Z ruské strany jsme neviděli nic jiného než hypotetická tvrzení, která nejsou doložená jediným důkazem. Ukrajinci mají odposlechy a Američané satelitní snímky. Copak Rusko nemá satelity?“ dodává s tím, že tvrzení různých stran nemají stejnou hodnotu a váhu.

Co vše může zjistit mezinárodní tým vyšetřovatelů na Ukrajině? A pomáhají sankce proti Rusku? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio