Jiří Dienstbier: Statisíce lidí se nedokáží dluhů zbavit. Měli bychom jim umožnit oddlužení, pokud něco obětují

Obvodní soud pro Prahu 7 vynesl rozsudek v kauze takzvaných šmejdů – soud usoudil, že smlouva je neplatná, protože jednání s žalované strany bylo v rozporu s dobrými mravy. Jde o přelomový rozsudek, jak bývá prezentován? „Pokud se porušují pravidla, která jsou v zákoně na ochranu spotřebitelů, tak je dobře, pokud soud poskytne ochranu poškozeným,“ říká ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier.

Novela zákona o ochraně spotřebitele například zakazuje platit za zboží přímo na předváděcích akcích a sedm dní po nich. „V této oblasti se postupně zpřísňuje úprava tak, aby doopravdy byla práva osob, proti kterým jednání směřuje, chráněna,“ říká.

Praktiky těch, kteří se snaží za každou cenu něco prodat nebo půjčit, jsou podle něj velmi agresivní a úměrně tomu musí být poskytnuta ochrana spotřebitelům.

Novela insolvenční zákona pak má pomoci těm, kteří se dostali do dluhové pasti. K hlavním změnám patří, že k oddlužení by se měli dostat i ti, kteří nejsou schopni uhradit 30 procent svých dluhů. „Po této změně dlouho volám, považuji to za zásadní změnu, která je nezbytná k tomu, aby se statisíce lidí potencionálně mohli vrátit do normálního života, a zároveň aby byla chráněna práva věřitelů,“ upozorňuje.

„Máme statisíce lidí, kteří se nadosmrti nedokáží svých dluhů zbavit za stávajících podmínek,“ říká s tím, že oddlužení musíme umožnit i těmto lidem za předpokladu, že pro to něco obětují – po dobu po dobu 7 let se budou snažit plnit přísné, až drsné podmínky oddlužení.

Připomíná také, že pokud je člověk zadlužen tak, že nemá naději své dluhy podle stávajících podmínek kdykoli uhradit, tak to má celou řadu důsledků – zůstává na dávkách nebo nemůže v zásadě přijmout legální práci…

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio