Jiří Fajt připravuje žaloby na stát. Prezident by neměl kádrovat, tvrdí

Na začátku června 2015 mluvil o podání žalob na stát kvůli tomu, že ho prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat profesorem a navíc jeho jméno spojoval s údajným korupčním jednáním. Jak Jiří Fajt poznamenává, žaloby podány nebyly, ale právníci na nich pracují.

V rozhovoru Dvaceti minut Radiožurnálu navíc připustil, že zůstává v kontaktu s Karlovou univerzitou a žalobu by mohla podat právě tato instituce. „Není to jen kvůli mému nejmenování, jde o procesní věc. Prezident nemá být institucí, která by kádrovala,“ vysvětluje generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Jmenování profesorem je podle něj po splnění veškerých zákonem daných podmínek nárokovou záležitostí. „Bylo mi řečeno, že jde o nárokovou věci, kterou jde vynutit,“ potvrzuje.

Případnou domluvu s prezidentem by však nevylučoval. „Snažil jsem se s prezidentem sejít, ale nikdy se to nepodařilo,“ tvrdí. Podle svých slov požádal prezidenta o schůzku, ale nedočkal se reakce. Vzápětí ovšem připouští, že o setkání požádal pouze jednou, a to po nástupu do funkce ředitele Národní galerie. „Považoval jsem za samozřejmé, že se šéf Národní galerie představí, ale k tomu v případě pana prezidenta nedošlo,“ nastiňuje.

Čtěte také

Komerční banka přispěla Národní galerii částkou o trochu nižší než 48 milionů

Jiří Fajt představil koncepci Národní galerie na roky 2015 až 2020 a neočekává, že by docházelo k dalším diskuzím. „Budeme se spíš bavit o realizaci, to je přirozené,“ komentuje. Požaduje zejména navýšení státního příspěvku, který je podle něj na úrovni počátku 90. let. „Od té doby se nezměnil a jen si vezměte navyšování cen energií,“ připomíná. Stát žádá o příspěvek 48 milionů a zůstává optimistický.

Národní galerie navíc získala soukromého generálního partnera, kterým se stala Komerční banka. „Jde o příspěvek, který nám pomůže připravit jeden mezinárodní projekt. A pak pomáhá eliminovat ztrátu ze vstupného,“ dodává. Národní galerie totiž otevřela zdarma své stálé expozice dětem a mládeži do 26 let věku.

Národní galerie, Veletržní palác na Praze 7, Dukelských hrdinů 530/47

„Dohodli jsme se s Komerční bankou, že částky nebudeme uvádět,“ brání se Jiří Fajt prozrazení výše sponzorského příspěvku. Prozrazuje však, že jde o částku trochu nižší než 48 milionů korun.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio